De coronacrisis bewijst hoe goed Amazons cloudtak AWS is voor het streamen van online video, aldus de Nederlandse topman Werner Vogels tijdens een online conferentie.

Die boodschap lijkt een sneer richting concurrent Oracle, die recent videovergaderbedrijven Zoom en 8×8 strikte als klant.

Oracle en Amazon zijn al jaren verwikkeld in een felle strijd. AWS probeert met zijn clouddiensten klanten van Oracle te lokken die nog traditionele databasesystemen gebruiken.

Bingewatchen is razend populair tijdens de coronacrisis. Volgens de Nederlandse Amazon-CTO Werner Vogels is dat hét bewijs dat Amazons cloudtak AWS de perfecte dienst is voor online video.

“Als je kijkt hoeveel van de grote streamingdiensten op AWS draaien, dan is dat een teken van de schaalbaarheid van AWS”, zei Vogels woensdag in een vooraf opgenomen toespraak tijdens een digitale bijeenkomst van Amazons cloudservice.

De 61-jarige Vogels werkt sinds 2004 bij Amazon en is een van de architecten van Amazon Web Services (AWS), het cloudplatform dat opslag, rekenkracht en aanvullende IT-diensten levert aan andere bedrijven.

AWS is in een decennium uitgegroeid tot koning van de publieke cloud, vóór spelers als Microsoft en Google. Amazons cloudtak is een winstmachine die in 2019 goed was voor bijna twee derde van de operationele inkomsten van het internetbedrijf.

Vogels houdt normaal gesproken een toespraak tijdens een AWS-conferentie, vaak gekleed in een T-shirt van bijvoorbeeld een van zijn favoriete bands. Ook nu de AWS Summit online plaatsvindt vanwege de coronacrisis houdt de geboren Ermeloër die traditie in stand.

Normaal gesproken kondigt Vogels een reeks nieuwe producten aan in zijn praatjes. Dat liet hij dit keer achterwege. In plaats daarvan vertelde hij hoe geweldig AWS is voor online video. Dat lijkt vooral een sneer richting een van Amazons aartsrivalen: Oracle.

Netflix en AWS werden samen groot

Vogels noemde geen namen van klanten, maar de bekendste gebruiker van AWS is Netflix. In 2009 was de onlinestreamingdienst een van de eerste bedrijven die volledig koos voor Amazons cloud in plaats van eigen servers te beheren. De twee firma's werden samen groot en leerden van elkaar.

Tegenwoordig is de relatie iets complexer. Amazon heeft met Prime Video een eigen streamingdienst opgezet. Toch blijft Netflix bij AWS, omdat Amazons clouddiensten zeer betrouwbaar zijn.

Dat tonen de afgelopen maanden nog maar eens aan, aldus Vogels. Door de coronapandemie zijn mensen meer thuis en kijken ze vaker naar populaire series als Tiger King, The Witcher en Stranger Things.

Vogels deelde twee slides die laten zien hoe de coronacrisis heeft geleid tot meer bingewatchen. Streamen overdag nam met 39 procent toe in maart van dit jaar vergeleken met eerdere jaren.

Bron: Amazon Summit Online
Bron: Amazon Summit Online

En mensen streamden in die maand ruim twee keer zo veel video vergeleken met een jaar eerder.

Bron: Amazon Summit Online
Bron: Amazon Summit Online

Oracle strikt Zoom en 8x8 als klant

De boodschap van Vogels is duidelijk: Amazons cloud is de beste voor het streamen van video.

Ondertussen schudt een aartsrivaal van Amazon de markt voor online video op: Oracle, het Amerikaanse softwarebedrijf dat in 1977 werd opgericht door Larry Ellison.

Oracle is laat begonnen met het aanbieden van clouddiensten en kan zich over het algemeen niet meten met de grote drie in de VS: AWS, Microsoft en Google. Maar Oracle zet snel stappen: recent kozen videovergaderbedrijven Zoom en 8x8 voor Oracle als cloudaanbieder.

Dat steekt Amazon ongetwijfeld, vooral omdat Zoom ook nog steeds AWS gebruikt, zoals topman Eric Yuan uitlegde in een interview met Business Insider in april.

Later tijdens de online conferentie kwam AWS-directeur Andy Jassy hier nog op terug. "Het overgrote deel van Zooms infrastructuur in de cloud draait op AWS en dat blijft zo in de voorzienbare toekomst", aldus Jassy, die en passant ook nog Hulu en Disney+ noemde als klanten.

Felle strijd tussen Amazon en Oracle

Oracle en Amazon zijn al jaren verwikkeld in een felle strijd. AWS probeert met zijn clouddiensten klanten van Oracle te lokken die nog traditionele databasesystemen gebruiken. Oracle bouwt intussen zijn eigen cloudoplossingen om dat te voorkomen.

De rivaliteit is zo groot dat AWS-topman Jassy Amazons eigen regel brak om niet over concurrenten te praten. In 2016 maakte hij de handgebaren en bombastische taal van Oracle-oprichter Ellison belachelijk tijdens een conferentie.

Oracle voerde ondertussen een stevige lobby om een miljardendeal van het Pentagon niet aan AWS te gunnen. Dat lukte: het contract ging naar Microsoft (al is het laatste woord daar nog niet over gezegd).

Vogels stookte het vuurtje woensdag verder op met zijn subtiele maar duidelijke boodschap: de meeste onlinevideodiensten draaien op AWS, niet Oracle.

Lees meer: