De premies voor autoverzekeringen stijgen tientallen procenten. Verzekeraars worden niet alleen op kosten gejaagd door meer aanrijdingen, maar ook door alsmaar duurder wordende reparaties. Dat schrijft De Telegraaf op basis van gegevens van vergelijkingswebsite Independer.

“Sinds eind vorig jaar stegen de premies van autoverzekeringen gemiddeld al met 21 procent en we verwachten dat stijgingen door zullen zetten”, zegt Suzan Samson van Independer tegen de krant.  De jaarpremie voor een WA-verzekering was in september zelfs gemiddeld 31 procent hoger dan eind december 2015. Dat komt neer op 144 euro per jaar. Beperkt cascoverzekeringen werden in die periode gemiddeld 22 procent duurder.

De reden voor de hogere premies zijn dat er meer schade is. “Auto’s zijn tegenwoordig net rijdende ’iPads’ en als er iets kapot gaat, betekent dat het herstel echt in de papieren gaat lopen. Dat geld moet ergens vandaan komen”, aldus Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Ook waren er volgens het Verbond vorig jaar 50.000 meer aanrijdingen.