Auto’s worden steeds vaker niet in zijn geheel, maar stukje bij beetje gestolen. Dat concludeert verzekeraar Bovenmij in het AD.

Amsterdammers maakten al vaak mee dat alleen het voorwiel van de fiets wordt gejat. Maar ook bij auto’s gebeurt het steeds vaker dat dieven niet voor het hele voertuig maar voor onderdelen gaan.

Koplampen, velgen, Airbags of ingebouwde navigatiesystemen, van alles wordt gedemonteerd en meegenomen, zo schrijft de krant (klik hier om het artikel via Blendle te kopen).

Bovenmij verzekert veel autodealers, en merkt dat zij zeer regelmatig het slachtoffer zijn. In de eerste zes maanden van dit jaar was er al voor bijna 3 miljoen euro aan onderdelen gejat bij dealers, meer dan het dubbele van voorgaande jaren.

Onderdelen verkocht via Marktplaats

De reden dat dieven steeds vaker voor losse onderdelen gaan, is in feite dezelfde als die waarom de fietsendief soms alleen een wiel meeneemt. Het gehele voertuig is steeds vaker goed beschermt tegen diefstal.

De onderdelen die worden ontvreemd worden verkocht via Marktplaats of naar het buitenland gebracht. In het laatste geval gaat het vaak om apparatuur en airbags. Het verkopen van losse onderdelen heeft nog een voordeel: de dief kan de vijl thuis laten, want onderdelen hebben vaak geen uniek nummer.

Lees ook

Deze automerken stelen dieven het liefst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl