Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil de autobelastingen op de schop nemen. Zijn plannen moeten nog een meerderheid krijgen in de Tweede Kamer. Maar als dat lukt, veranderen een hoop tarieven.

Het kopen en bezitten van een auto wordt voor de meeste mensen na 2017 goedkoper, als het aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ligt. Dat blijkt uit de nieuwe ‘Autobrief’ van de staatssecretaris.

Net als bij veel Nederlandse belastingen waren ook de autobelastingen de afgelopen jaren te ingewikkeld geworden. Bovendien kostte de fiscale voordeeltjes voor zuinige auto’s de schatkist veel geld. Dit zijn de belangrijkste aanpassingen die Wiebes wil doen.

– De motorrijtuigenbelasting daalt gemiddeld met 2 procent

– De aanschafbelasting (bpm) daalt gemiddeld met 12 procent.

- Volledig elektrische auto's houden alle fiscale voordelen, maar hybride leaseauto's worden duurder in de bijtelling. Alleen elektrische auto's houden een bijtelling van 4 procent, alle andere auto's vallen vanaf 2017 in een tarief van 22 procent.

- Mensen met een oude diesel van voor 2005 zijn het slechtste af: zij gaan mogelijk 225 euro per jaar extra aan wegenbelasting betalen.

Inzetten op volledig elektrisch

,,Veel meer gaan we nu inzetten op waar de winst zit voor het milieu bij volledig elektrisch rijden. Hybrides rijden maar weinig op elektriciteit. Het zijn eigenlijk gewoon benzineauto's, en vaak ook niet eens zulke kleine'', zei Wiebes vrijdag. Hij verwacht dat door zijn besluiten niet alleen het aantal volledig elektrische auto's op de weg zal toenemen, maar vooral ook het totaal aantal elektrisch gereden kilometers.

De regeringspartijen VVD en PvdA en brancheorganisatie Bovag reageerden positief op Wiebes' plannen. Natuur en Milieu is ,,onthutst en zeer teleurgesteld'' door Wiebes autoplan. Volgens de milieuorganisatie zal het leiden tot 100.000 minder elektrische auto's op de weg en zal de gemiddelde CO2-uitstoot met 10 procent stijgen.

Wiebes stuurde vrijdag ook de kabinetsplannen voor lastenverlichting en een belastinghervorming naar de Kamer. Die waren eerder deze week al grotendeels uitgelekt. De lastenverlichting die het kabinet wil, zorgt ervoor dat werkenden er gemiddeld 1,5 tot 3 procent in koopkracht bij krijgen.

Werkende huishoudens hoeven gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro minder inkomstenbelasting te betalen. De plannen kunnen leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, aldus Wiebes.

Lees ook

Dit doen populaire leaseauto's van de afgelopen jaren op de occasionmarkt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl