In februari is de verkoop van nieuwe auto’s met ruim 26 procent gedaald, mede door de lastige omstandigheden rond de lockdown in Nederland.

Voor heel 2021 rekenen auto-organisaties BOVAG en RAI Vereniging op zo’n 400.000 nieuwe auto’s.

In het elekrische segment ligt Volkswagen met de ID.3 en de ID.4 voorlopig voor op Tesla.

De gedwongen coronasluiting van showrooms laat zich voelen in de autobranche.

Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er in de eerste twee maanden van het jaar bijna 23 procent minder auto’s op kenteken gezet dan een jaar eerder.

Voor de maand februari ging het om een daling van de autoverkoop met ruim 26 procent op jaarbasis. Er werden in totaal 56.933 nieuwe auto’s op kenteken gezet afgelopen maand.

De showrooms zijn al sinds medio december gesloten. Autodealers moeten het nu hebben van zakelijke bestellingen en verkopen op afstand, via de telefoon of via het internet. Particulieren zien dat laatste over het algemeen niet echt zitten. Veel mensen willen een nieuwe auto toch eerst bekijken en uitproberen, voor ze overgaan tot een koop.

Dat er in januari en februari toch nog 56.933 nieuwe auto's werden geregistreerd, komt vooral door mensen die hun auto vorig jaar al hadden besteld. Het duurde soms even voordat de nieuwe wagens konden worden geleverd.

In de cijfers over februari ziet de top 5 op modelniveau er als volgt uit:

  • Ford Fiesta (632)
  • KIA Picanto (600)
  • Volvo XC40 (582)
  • Toyota Aygo (551)
  • Opel Corsa (546)

Autoverkopen in 2021: elektrisch rukt op

In heel 2021 rekenen BOVAG en RAI Vereniging op ongeveer 400.000 nieuwe auto’s, dus beduidend meer dan de bijna 357.000 van vorig jaar.

De twee auto-organisaties verwachten, net als economen van ING, dat het aandeel van elektrische auto’s bij de nieuwe verkochte modellen dit jaar op 20 procent zal uitkomen.

Wel waarschuwen BOVAG en RAI Vereniging dat het verloop van de coronacrisis en het effect daarvan op de markt voor nieuwe personenauto's, net als afgelopen jaar, te onvoorspelbaar zijn om een betrouwbare voorspelling te doen voor de komende maanden.

Opvallend op de markt voor elektrische auto's is dat Volkswagen met zijn nieuwe modellen ID.3 en ID.4 in februari opnieuw sterker scoort dan Tesla met de Model 3.

Per saldo leverde Volkswagen in de eerste twee manden van dit jaar 126 stuks van de ID.3 af in Nederland en 114 stuks van de ID.4. Bij elkaar zijn dat 240 exemplaren. Tesla kwam met de Model 3 in januari en februari in totaal niet verder van 51 leveringen.

LEES OOK: Deze 37 elektrische auto’s komen in 2021 op de markt: zoveel actieradius krijg je voor je geld