De test op proefpersonen van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford mag weer doorgaan.

Afgelopen dinsdag werd de test stilgelegd vanwege een mogelijk ongewenste bijwerking.

Nederland en andere Europese landen hebben al orders geplaatst om miljoenen doses van het Oxford-vaccin af te nemen.

Het farmaciebedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford hebben de klinische test van hun experimentele coronavaccin hervat. De Britse waakhond voor medicijnen en gezondheidsproducten (MHRA) heeft daarvoor zaterdag groen licht gegeven.

Het op grote schaal toedienen van het vaccin aan mensen werd afgelopen dinsdag gestaakt, omdat bij een proefpersoon een “potentieel onverklaarde aandoening” was geconstateerd. Volgens mediaberichten ging het om ontsteking aan het ruggenmerg.

Het is onduidelijk of de ontdekte patiënt daadwerkelijk is ingeënt of tot de controlegroep behoorde die een placebo kreeg.

AstraZeneca heeft laten weten geen verdere medische informatie te kunnen geven. Alle vrijwilligers die meedoen aan de test en de wetenschappers die daarbij zijn betrokken worden wel op de hoogte gesteld van de relevante bevindingen. Deze zullen ook conform internationale richtlijnen terug te vinden zijn in de klinische registers.

Het MHRA heeft na onderzoek bekendgemaakt dat het veilig is om door te gaan met de test.

De Jonge: veiligheid vaccin staat voorop

 Bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus mogen geen risico's worden genomen met de veiligheid voor de gezondheid. Daarover zijn afspraken gemaakt met de medicijnfabrikanten die hiermee bezig zijn, zei zorgminister Hugo de Jonge woensdag tijdens een vragensessie op internet.

Volgens De Jonge wordt er heel secuur getest met verschillende vaccins en is openheid daarover belangrijk.

Resultaten van onderzoeken en testfases worden openbaar gemaakt, onder meer in medische tijdschriften, zodat iedereen ook van elkaar kan leren, benadrukte hij.

De aansprakelijkheid voor eventuele negatieve effecten en bijwerkingen van vaccins ligt tijdens de ontwikkeling bij de farmaceut, zoals gebruikelijk.

Zodra het vaccin is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA en Nederland het heeft aangekocht, wordt Nederland aansprakelijk, zei De Jonge. "Burgers moeten hun recht kunnen halen."

Nederland reserveerde samen met andere Europese landen al miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin.

Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford kan nog steeds voor het einde van dit jaar klaar zijn, stelde topman Pascal Soriot van AstraZeneca afgelopen donderdag.

LEES OOK: Leids coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson wordt op 60.000 mensen getest