Marnix van Rij, lid van de Eerste Kamer voor het CDA een fiscalist bij adviesbureau EY, gaat er hard tegenaan in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017. Het doelwit: de kersverse PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Op basis van data van het ministerie van Financiën heeft Van Rij een analyse gemaakt van het belastingbeleid van het kabinet Rutte 2. Zijn conclusie: het kabinet heeft lagere inkomens ontzien, maar die nivelleringspolitiek heeft middeninkomens €15 miljard euro aan hogere belastingen gekost, stelt Van Rij dinsdag tegenover Het Financieele Dagblad.

“Als minister van Sociale Zaken heeft Lodewijk Asscher hier een keihard links beleid gevoerd”, aldus Van Rij in de zalmroze zakenkrant.

Middeninkomens zwaar getroffen door Rutte 2

Volgens de CDA’er hebben vooral mensen met een inkomen tussen de 50 duizend euro en 75 duizend euro last gehad van zaken als de aanpassing fiscale kortingen zoals de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Die is verhoogd voor inkomens tussen de 20 duizend euro en 35 duizend euro.

Dan hebben we het volgens Van Rij niet over topinkomens “maar over wat de VVD graag hardwerkend Nederland noemt, mensen die twintig jaar werken zoals de schooldirecteur, de hoofdinspecteur van politie, het hoofd inkoop of IT bij een bedrijf”, zegt hij tegen het FD.

Alternatief voor vermogensbelasting

De CDA'er is het ook niet eens met de beoogde aanpassing van de vermogensrendementsheffing in box 3 per 1 januari 2017. Daarbij gaan vermogens boven de 1 ton wat meer belasting betalen over hun vermogen, en gaan mensen met minder vermogen ook minder belasting daarover betalen.

Van Rij wil voorstellen om via een spoedwet deze progressieve vermogensbelasting aan te passen. Zijn idee is om de vrijstelling van 25 duizend euro per persoon te verdubbelen, en vanaf een vermogen 1 miljoen euro weer af te bouwen. Op die manier gaat iedereen met een vermogen tot 1 miljoen euro erop vooruit.