Je eigen boek publiceren wordt technologisch steeds makkelijker. Internetwinkel Amazon moedigt het ook aan. Maar de kans dat je terecht komt in een zee van onopgemerkte boeken is groot.

De komst van internetwinkels als Amazon heeft de boekenindustrie op verschillende manieren op zijn kop gezet. Eén van de trends is dat het technologisch veel simpeler is geworden om als auteur onwillige uitgevers te omzeilen.

De trend gaat zover dat er computerprogramma’s worden geschreven die materiaal verzamelen en publiceren als e-book. Ofwel: robotuitgevers zijn in opmars.

Blogger Claude Nougat is eens gaan turven op Amazon wat dit alles doet met de groei van het boekenaanbod op de grootste internetwinkel ter wereld. Hij telde per 16 augustus bijna 3,4 miljoen e-books in de Kindle Store van Amazon en zag vervolgens dat er per uur twaalf bijkwamen. Dus: elke vijf minuten een nieuw e-book op Amazon.

Tegelijk blijkt dat op de lijstjes van meest gelezen en verkochte boeken toch vooral auteurs figureren die door traditionele uitgevers worden gepromoot, aldus Nougat.

Voor het gros van de auteurs die zelf uitgevertje spelen, geldt nog altijd: Amazon biedt je een groot platform, maar de kans dat je verzuipt in de zee van zelfstandige publicaties blijft groot.

Lees ook

'Ereaders barstens vol illegale boeken'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl