Chipmachinefabrikant ASML heeft een winst van 3,6 miljard euro in de boeken gezet in 2020.

Het bedrijf uit Veldhoven rekent voor dit jaar op een sterke vraag naar chips voor datacenters, smartphones en elektrische auto’s.

Wat betreft de relatie met China krijgt ASML ook onder de regering van Joe Biden te maken met een kritische Amerikaanse regering.

Chipmachinefabrikant ASML profiteert van de grote vraag naar apparatuur voor thuiswerk tijdens de coronapandemie, zoals smartphones en laptops. Dat stuwt de vraag naar chips die in die producten zitten.

Het bedrijf verwacht dat ook dit jaar grote klanten als TSMC, Intel en Samsung daarom meer behoefte zullen hebben aan de geavanceerde machines van ASML om die chips te kunnen maken.

Het bedrijf denkt dat daarom dat de vraag sterk zal blijven. “In 2021 verwachten we opnieuw een jaar van groei door een sterke vraag naar processoren en aanhoudend herstel bij geheugenchips. De uitrol van digitale infrastructuur en de doorgaande technologische innovatie in de consumentenmarkt, de autosector en de industrie jaagt de vraag naar al onze producten aan”, zei ASML-topman Peter Wennink in een toelichting op de jaarcijfers van 2020.

De nettowinst bedroeg van ASML kwam in 2020 uit op bijna 3,6 miljard euro tegen 2,6 miljard euro in 2019. De omzet kwam uit op 14 miljard euro. Dat was 11,8 miljard euro een jaar eerder.

ASML verkocht vorig jaar 31 EUV-systemen. Met die hypermoderne machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt dan eerder mogelijk was.

In het vierde kwartaal werd een omzet behaald van 4,3 miljard euro, wat hoger is dan ASML zelf had verwacht. De onderneming uit Veldhoven verwacht dat in het lopende kwartaal een omzet wordt behaald van 3,9 miljard tot 4,1 miljard euro.

Het aandeel ASML klom woensdag 2 procent op de beurs van Amsterdam, nadat de jaarcijfers bekend waren gemaakt.

Export van chipmachines ASML naar China blijft gevoelig punt

ASML levert hypermoderne technologie om zeer geavanceerde chips te kunnen maken. Het bedrijf doet zowel zaken in de VS als in China en de onderneming is erbij gebaat zonder grote beperkingen de eigen apparaten te kunnen exporteren.

De opgelopen spanningen tussen de economische grootmachten zijn een risicofactor voor het Veldhovense bedrijf.

Eerder bleek dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn zeer gespecialiseerde EUV-machines naar China exporteert. Voor de uitvoer van die apparaten naar China kreeg ASML geen Nederlandse exportvergunning.

ASML-topman Wennink sprak onlangs de hoop uit dat er onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wat meer internationaal overlegd zal worden. Op grotere omslag in het Amerikaanse beleid richting China durfde hij nog niet te rekenen.

De aankomende minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Anthony Blinken liet zich dinsdag positief uit over de harde koers van de regering-Trump tegen China. Volgens Blinken was die gegrond, hoewel de aankomend topdiplomaat van de VS wel benadrukte dat hij op sommige momenten liever andere methodes had gezien. 

LEES OOK: De Chinese overheid wil Jack Ma en Alibaba een kopje kleiner maken – dit is de reden