Een fors cadeau voor aandeelhouders van ASML en geen nieuws over het politieke mijnenveld dat China heet. Dat zijn de belangrijkste meldingen bij de jaarcijfers van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML.

ASML heeft zijn resultaten afgelopen jaar stevig opgekrikt en voorziet dat 2020 “wederom een jaar van groei” zal zijn. Volgens het Nederlandse technologieconcern is er onder meer veel vraag naar de hypermoderne EUV-apparaten. Dat zijn de machines waar de laatste tijd discussie over is of ASML ze wel aan China mag verkopen.

De opbrengsten dikten afgelopen jaar aan tot 11,8 miljard euro, van 10,9 miljard euro in 2018. Daarbij werd de brutowinstmarge in het slotkwartaal opgevoerd tot 48,1 procent. Onder de streep bleef in 2019 net als een jaar eerder bijna 2,6 miljard euro aan winst over.

ASML wil niets zeggen over levering EUV-machines aan China

ASML was de laatste tijd al veel in het nieuws. De Verenigde Staten willen niet dat de EUV-apparaten van ASML aan China worden geleverd. Maar minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag heeft al aangegeven dat het Nederlandse kabinet zijn eigen afweging maakt over de kwestie. In zijn persverklaring liet het bedrijf niets los over de ontwikkelingen.

Topman Peter Wennink van ASML wil niet zeggen wat de Nederlandse overheid volgens hem zou moeten doen in de discussie of ASML hypermoderne apparatuur mag leveren aan China. Hij weigerde hierover met een standpunt te komen in een interview met Bloomberg Radio.

De baas van het bedrijf benadrukte dat het aan de Nederlandse overheid is om te bepalen of er een nationaal veiligheidsrisico is. "En natuurlijk zijn er meningen en opinies in de Verenigde Staten en in China", erkende hij. "Maar dat is aan de overheid." Volgens Wennink heeft Den Haag over de kwestie om aanvullende informatie gevraagd. ASML zal aan het verzoek tegemoet komen.

De EUV-technologie stelt fabrikanten in staat op nóg kleinere schaal schakelingen te tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. Zo kunnen snellere microprocessoren en geheugenchips gemaakt worden, maar de vrees bestaat dat die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden.

Afgelopen week dreigde de Chinese ambassadeur dat de handelsrelatie met Nederland schade oploopt, als Nederland blijft weigeren om een exportvergunning te verlenen voor de chipmachines van ASML. Daarop reageerde de Amerikaanse ambassadeur in het FD met de stelling dat de technologie van ASML niet in China thuishoort.

ASML investeerde vele jaren fors in de ontwikkeling van EUV. Dat begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Afgelopen jaar werden er 26 van deze peperdure apparaten verkocht, in heel dit jaar denkt ASML er 35 er te kunnen leveren. Volgens het bedrijf zou alleen daarmee al 4,5 miljard euro aan omzet binnengehaald kunnen worden.

Voor het eerste kwartaal rekent de onderneming uit Veldhoven op een totale omzet tussen de 3,1 miljard en 3,3 miljard euro en een brutomarge van 46 procent tot 47 procent.

Inkoop eigen aandelen moet aandeelhouders tevreden stellen

Het beursgenoteerde bedrijf, dat levert aan grote internationale bedrijven als smartphonemaker Samsung en het Taiwanese chipconcern TSMC, kondigde woensdag ook aan dat het komende jaren tot 6 miljard euro aan eigen aandelen wil inkopen.

De inkoop van eigen aandelen is bij veel beursgenoteeerde bedrijven een populaire methode om aandeelhouders te belonen. Als een bedrijf cash inzet om eigen aandelen in te kopen, hoeft de toekomstige winst over minder aandelen te worden verdeeld. Dit levert dus in principe een hogere winst per aandeel op en dat kan ook gunstig zijn voor de koersontwikkeling.

Tegelijk kan de inkoop van eigen aandelen gezien worden als een teken dat een onderneming onvoldoende mogelijkheden ziet om een aantrekkelijk rendement te halen door cash in de onderneming te investeren. Ofwel: kennelijk ziet het management van ASML beperkte groeimogelijkheden voor het bedrijf zelf en daarom wordt er geld teruggesluisd naar aandeelhouders.

LEES OOK: TomTom sluit deal met Chinees telecombedrijf Huawei – en nu maar hopen dat Donald Trump niet boos wordt