De aanhoudende chiptekorten hebben een positieve uitwerking op de groei van chipmachinefabrikant ASML.

De Nederlandse chipmachinefabrikant verwacht de komende jaren sterk te groeien door de toenemende vraag naar chips en machines die deze maken.

ASML denkt dat de omzet tussen 2020 en 2030 jaarlijks met 11 procent kan toenemen.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML verwacht de komende jaren sterk te groeien door de grote vraag naar computerchips en machines om die te maken. Dat meldde ASML in aanloop naar zijn beleggersdag, waarop aandeelhouders en investeerders worden bijgepraat over de strategie.

Vanwege de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen in uitbreiding van de capaciteit, waar ASML volop van profiteert.

De onderneming uit Veldhoven denkt dat de jaaromzet in 2025 uit kan komen tussen de 24 miljard tot 30 miljard euro. In 2020 zette ASML een omzet in de boeken van 14 miljard euro. Voor de periode 2020 tot en met 2030 denkt het bedrijf dat de omzet jaarlijks met ongeveer 11 procent kan toenemen.

Het concern is bezig om samen met toeleveringspartners de capaciteit te verbeteren en te vergroten om aan die toekomstige vraag te voldoen.

ASML krijgt bijvoorbeeld veel bestellingen voor zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk en zijn zo groot als een bus. ASML levert ook minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips en ondersteunende diensten zoals software-updates om bestaande machines efficiënter te maken.

In het persbericht schrijft ASML ook dat het de komende jaren veel geld wil blijven uitkeren aan de aandeelhouders door verhoging van het dividend en de inkoop van eigen aandelen. Momenteel werkt ASML aan een aandeleninkoopprogramma van 9 miljard euro dat loopt tot eind 2023.

LEES OOK: ASML presteert niet alleen uitzonderlijk in de AEX: waarom het aandeel wereldwijd opvalt