29 maart is het zover. Dat is de dag die de Britse premier Theresa May heeft geprikt om Artikel 50 in werking te stellen: de formele notificatie dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten.

De datum werd maandag bevestigd door een woordvoerder van May.

Het in werking stellen van Artikel 50 gebeurt via een officiële brief van de Britse regering aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Tusk is hierover om maandagochtend om half twaalf geïnformeerd door de Britse regering.

“De permanente vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie heeft Donald Tusk geïnformeerd dat het VK Artikel 50 op 29 maart wil activeren”, aldus de woordvoerder van premier May.

Onderhandelingen Brexit

Formeel moeten de onderhandelingen over de Brexit binnen twee jaar worden afgerond. Maar het is zeer de vraag of dat gaat lukken.

Het Verenigd Koninkrijk zou in het geheim kijken naar een Plan B, zo meldde de site Politico zondag: een tienjarig handelsakkoord dat moet gelden totdat de Brexit-onderhandelingen zijn uitgekristalliseerd.

Dat de Brexit-onderhandelingen zeer complex zullen zijn, mag geen geheim meer heten.

De Britten zouden dus zinnen op een tijdelijke deal te kunnen sluiten, om op die manier flink meer tijd te krijgen voor de echte Brexit-onderhandelingen.

In het tijdelijke akkoord zou afgesproken worden dat de komende tien jaar geen handelstarieven worden ingevoerd. Dat zou de Britten voorlopig wat meer stabiliteit kunnen geven.

LEES OOK De Europese Unie is nog lang niet van Boris Johnson af – nu begint het pas