• Armin Laschet heeft als CDU-lijsttrekker de verkiezingen verloren, maar wil toch een nieuwe regering vormen.
  • Uit een peiling blijkt dat een ruime meerderheid van de Duitsers Laschet niet ziet zitten als bondskanselier.
  • De SPD van Olaf Scholz is de grootste partij geworden en maakt grote kans om de bondskanselier te leveren.

Veel Duitsers zien in Armin Laschet niet de nieuwe bondskanselier van Duitsland. 71 procent is het niet eens met zijn claim op die functie, komt naar voren uit een representatieve peiling die de Duitse krant Augsburger Allgemeine heeft laten uitvoeren.

Het conservatieve blok CDU/CSU van Laschet leed een historische nederlaag bij de verkiezingen van zondag. De christendemocraten wisten slechts 24,1 procent van de kiezers achter zich te krijgen, minder dan de sociaaldemocraten (SPD) van Olaf Scholz. De SPD is met 25,7 procent van de stemmen de grootste partij van Duitsland.

Laschet wil ondanks de tegenvallende resultaten net als Scholz een regering vormen. “Alleen de persoon die tegenstellingen kan overbruggen kan bondskanselier worden”, zei Laschet maandag tijdens een persconferentie. Daarmee verwees hij naar zowel CDU/CSU als SPD.

Beide hebben kleinere partijen met verschillende ideologieën nodig om een regering te kunnen vormen.

De Augsburger Allgemeine meldt dat slechts 22 procent van de Duitsers Laschet daarbij steunt. Onder de aanhangers van de CDU/CSU steunt 55 procent Laschet in zijn poging om vertrekkend bondskanselier Angela Merkel op te volgen, terwijl 32 procent van mening is dat hij niet de nieuwe regering moet leiden.

Scholz wil deze week gesprekken aangaan met klimaatpartij De Groenen en de liberale FDP. Deze partijen wisten bij de verkiezingen respectievelijk 14,8 en 11,5 procent van de stemmen te bemachtigen. Zij gaan eerst met elkaar onderhandelen voordat ze gesprekken met SPD of CDU/CSU aangaan. Dit zijn ook de partijen met wie Laschet in een regering wil.

In Duitsland wordt er geen informateur aangesteld, maar hebben de partijen zelf de opdracht om tot een werkbare coalitie te komen.

Merkel blijft voorlopig aan als bondskanselier terwijl er onderhandelingen plaatsvinden voor een nieuwe coalitie. De CDU'er leidt Duitsland al zestien jaar.

LEES OOK: Dit is SPD-leider Olaf Scholz, de mogelijke nieuwe bondskanselier van Duitsland met een teflonlaag waar Mark Rutte jaloers op kan zijn