COLUMN – Een spaarrente van 30 procent! Dat is andere koek dan drie keer niks, waar je als Nederlandse spaarder op wordt getrakteerd door banken. In Argentinië gaat er achter dit zeer hoge spaartarief echter behoorlijk wat economische malaise schuil.

ABN Amro kondigde deze week als de eerste van de grote Nederlandse banken aan dat de variabele spaarrente voor vrij opneembare rekeningen naar nul procent gaat, voor tegoeden tot 2,5 miljoen euro. Dat is vooral een symbolische stap, aangezien het tarief op 0,01 procent stond.

In onze buurlanden heeft de spaarrente ook al bijna het nulpunt bereikt, maar buiten Europa ligt deze vergoeding vaak een flink stuk hoger. In de Verenigde Staten lukt het bijvoorbeeld om met wat moeite nog een spaarrekening te vinden met ruim 1,5 procent rente.

Maar Argentinië spant de kroon. Daar is de spaarrente momenteel meer dan 30 procent.

Argentinië: lange rijen voor de bank

In de herfst van vorig jaar naderde de Argentijnse rente zelfs de 60 procent. Zoals je al zou denken, stonden er indertijd lange rijen voor veel banken. Mensen kwamen echter geen geld storten, maar juist opnemen. De rente was namelijk zo hoog, omdat het land met grote economische problemen worstelt.

De staatsschuld is omhoog geschoten van minder dan 40 procent in 2011 tot bijna 90 procent van het nationaal inkomen in 2018. Het vervelende is dat het land veel leningen in dollars heeft uitgegeven, terwijl de overheid (belasting)inkomsten heeft in peso’s. Een gevolg is dat er veel meer dollars voor rentebetalingen het land uitstromen dan dat er binnenkomen.

Argentijnse Peso wordt bijna waardeloos

Het afgelopen jaar is de peso met ongeveer 60 procent gedaald ten opzichte van de dollar.

Om te voorkomen dat de Argentijnse munt helemaal waardeloos wordt, heeft de Argentijnse centrale bank de rente steeds verder opgeschroefd. Buitenlandse goederen worden door de vrije val van de peso duurder en duurder in Argentinië. Hierdoor ligt de inflatie al een jaar lang boven de 50 procent.

Een spaarrente van 30 procent is een stuk minder mooi als je met het eindbedrag veel minder kunt kopen dan nu.

Dat laatste geldt helaas ook voor de Nederlandse spaarder, al zijn diens problemen van een andere orde dan wat er in Argentinië gebeurt. De Nederlandse spaarder ontvangt binnenkort geen vergoeding meer over zijn geld en ziet ondertussen de consumentenprijzen steeds sneller stijgen. Volgens het CBS was de prijsstijging van 2,6 procent van vorig jaar de grootste sinds 2002.

Voordeeltje van lage Europese rente: zwakkere euro wel goed voor export

Hoewel de Nederlandse inflatie een stuk hoger ligt dan het doelniveau van de Europese Centrale Bank (iets minder dan 2 procent), hoeven we voorlopig niet te hopen op een rentestijging. Dat komt omdat landen zoals Italië (0,6 procent inflatie), Spanje (0,7 procent inflatie) en Portugal (0,4 procent) het Europees gemiddelde flink omlaag trekken.

Toch zit er voor Nederland ook een voordeeltje aan de lage Europese rente. In de afgelopen twaalf maanden is de euro met een paar procent gedaald ten opzichte van veel andere valuta’s. Hierdoor verbetert de internationale concurrentiepositie en dat wakkert de exportgroei aan. Dat is een van de redenen waarom de Nederlandse economie nu goed draait en de werkloosheid heel laag is.

Hoewel een hogere spaarrente er voorlopig niet inzit, zou het natuurlijk wel mooi zijn als werkenden daar in de toekomst wat meer van meeprofiteren via hogere lonen of lagere belastingen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst, voorheen NBWM. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.