Zzp’ers zijn blij met de zelfstandigenaftrek, maar ze laten hun beslissing om wel of niet te starten er niet van afhangen, concludeert Z24’s Arend van den Berg.

De zelfstandigenaftrek ligt politiek nog altijd onder vuur. Het kabinet heeft een rapport over zzp’ers weliswaar uitgesteld tot na de Statenverkiezingen in maart, maar in het regeerakkoord staat nog altijd een afgesproken bezuiniging op de aftrek van 500 miljoen euro genoteerd.

Als je sommige policiti hoort, lijkt het alsof zzp’ers vooral fiscaal gedreven zijn. Al zouden ze slechts ondernemer worden om te kunnen profiteren van hun ondernemersaftrek.

De fiscale voordelen van de aftrek zijn inderdaad groot. Wie minimaal 1.225 uren per jaar als ondernemer werkt – het zogeheten urencriterium – komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek (7.280 euro in 2015), startersaftrek (2.123 euro) en kan ook nog een beroep doen op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Vaker starten in eerste jaarhelft?

Al met al kun je al gauw duizenden euro’s aan belasting besparen. Je zou dus denken dat zzp’ers daarmee rekening houden als ze hun bedrijf starten. Anders gezegd: het is fiscaal onaantrekkelijk om in de tweede helft van een kalenderjaar te starten, omdat je dan vrijwel nooit aan het urencriterium voldoet. Om 1.225 uur te werken, moet je bijvoorbeeld 25 werkweken van 50 uur maken. Wie laat in het jaar start, betaalt relatief veel belasting over je inkomsten als zzp’er.

Op verzoek van Z24 zocht de Kamer van Koophandel uit of zzp’ers inderdaad massaal in het begin van het jaar starten. Hieronder zie je de resultaten voor 2014. Januari is verreweg de populairste maand om te starten voor zzp’ers. In totaal start 53 procent van de starters in het eerste halfjaar en 47 procent in het tweede halfjaar. Maar het verschil is dus niet spectaculair.

Starten meer zzp’ers in het eerste halfjaar dan reguliere ondernemers (degenen met personeel voor wie dus geen individuele ondernemersaftrek geldt)? Ook dat gingen we na bij de Kamer van Koophandel. Het antwoord is nee: ruwweg 70 procent van de startende bedrijven is van een zzp’er, gedurende het hele jaar. Met andere woorden: óók grotere bedrijven starten liever in het eerste halfjaar.

Samengevat: zzp’ers laten zich bij de timing van de start van hun bedrijf niet of nauwelijks leiden door belastingvoordelen. Blijkbaar zien ze gewoon een gat in de markt of kunnen of willen ze niet wachten tot het fiscaal gunstigste moment. Dat is maar beter ook. Elke samenleving heeft nu eenmaal baat bij ondernemende starters. Hoe eerder die actief worden, hoe beter.

En geachte politici: het valt dus nog wel mee met die fiscale fixatie van zzp’ers.

Lees ook

Waarom Den Haag zzp'ers met rust moet laten

Rechter schrapt zelfstandigenaftrek na gammele urenregistratie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl