Apple boekte het afgelopen kwartaal 32,5 procent meer winst dan een jaar eerder. De verkoop van iPhones steeg met 35 procent.

 

Dat maakte het techconcern uit Cupertino dinsdag bekend.

De totale winst steeg naar 10,7 miljard dollar in het derde kwartaal, vergeleken met 7,75 miljard dollar een jaar eerder. Naar eigen zeggen heeft Apple 47,5 miljoen iPhones verkocht, en steeg de omzet van 37,4 miljard naar 49,6 miljard dollar.

Met deze op zich imponerende cijfers wist Apple toch niet te voldoen aan de hooggespannen verwachtingen van analisten. Die gingen uit van een omzet tot 50,4 miljard dollar en 50 miljoen verkochte iPhones.

Apple rekent in het lopende kwartaal op een omzet van 49 tot 51 miljard dollar. Ook hier voldoet de techreus niet aan de eerdere verwachtingen. Marktkenners rekenden op een verkoopcijfer dat de 51 miljard dollar zou overschrijden.

Gunstige voortekenen Watch

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar groeide de verkoop van Apple in China met 112 procent tot 13,2 miljard dollar. Het buitenland is nu goed voor 64 procent van Apple's totale omzet.

De meest interessante cijfers publiceerde Apple niet: de exacte verkoopcijfers van de Apple Watch. Het concern kondigde al aan geen verkoopcijfers van het slimme horloge te zullen specificeren.

In plaats daarvan plaatst Apple de Watch-omzet in de 'andere producten'-categorie, samen met bijvoorbeeld de iPod en Apple TV. De omzet in die categorie daalde de afgelopen jaren gestaag, maar is het afgelopen kwartaal bijna verdubbeld vergeleken met een jaar eerder, naar 2,6 miljard dollar. Dat riekt naar een veelbelovend begin voor de Watch.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl