In een interview met de site Axios vertelde Apple-topman Tim Cook zondag dat hij in principe niet houdt van overheidsregulering van het bedrijfsleven. Maar Cook zei ook dat “we het moeten toegeven als de vrije markt niet werkt”.

En juist op gebied van privacy van internetgebruikers heeft de vrije markt volgens Cook gefaald. De topman van Apple sprak duidelijke taal over de rol van de Amerikaanse overheid: “Ik denk dat het Congres en de regering op een gegeven moment regulering zullen invoeren.”

Eerder pleitte Cook er al voor dat bedrijven meer doen aan zelfregulering rond privacy-vraagstukken. In de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij gegevens van miljoenen Facebookgebruikers bleken te zijn doorgespeeld, vertelde Cook tegen de site Recode: “Ik denk dat de beste regelgeving niet overheidsregulering is, maar zelfregulering. Maar ik denk dat we dat station zijn gepasseerd.”

Cook pleit sinds een paar maanden voor overheidsregulering als belangrijk onderdeel van het maatschappelijke debat over de privacy van internetgebruikers. Afgelopen maand zei Cook in een interview met Vice News: “Een zekere mate van overheidsregulering is belangrijk.”

Cook vertelde Axios zondag dat hij regelgeving op het gebied van privacy verwelkomt, omdat de uitruil tussen privacy aan de ene kant en winst of innovatie anderzijds, een “verkeerde keuze” is.

Lees ook op Business Insider