Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:23
  • De onrust bij de grootste iPhone-productielocatie van producent Foxconn in China zorgt mogelijk voor een tekort van 6 miljoen apparaten, meldt persbureau Bloomberg.
  • Cruciaal is hoe snel Foxconn mensen weer aan de lopende band kan krijgen, na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen.
  • Deze maatregelen zorgen er tevens voor dat enkele belangrijke personeelsleden in quarantaine zitten.
  • Lees ook: Apple verwacht leveringsproblemen met iPhone, Meta wil naar verluidt duizenden werknemers ontslaan

De onrust bij de grootste iPhone-productielocatie van Apple in China zorgt mogelijk voor een productiestrop van 6 miljoen apparaten. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Daarbij werd wel gesteld dat de situatie in de fabriek aan verandering onderhevig is. Veel zal afhangen van hoe snel Foxconn Technology, het Taiwanese bedrijf dat de fabriek exploiteert, mensen weer aan de lopende band kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen.

Als de lockdowns in China aanhouden in de komende weken, kan de productie nog verder bijgesteld worden. Toch verwachten Foxconn en Apple dat ze in 2023 het tekort van 6 miljoen iPhones kunnen goedmaken.

De Zhengzhou-campus wordt al weken geteisterd door sluitingen en onrust onder werknemers. Duizenden personeelsleden zijn in oktober gevlucht na chronische voedseltekorten. Zij werden vervangen door nieuwe werknemers, die op hun beurt in opstand kwamen tegen het schenden van loonafspraken door Foxconn en quarantainemaatregelen.

De belangrijke leverancier van het Amerikaanse Apple looft nu bonussen van tot wel 1.800 euro per maand uit om nieuw personeel te trekken om de grootste iPhone-fabriek ter wereld draaiende te houden.

Toch blijft het nog tegen het probleem aanlopen dat belangrijke personeelsleden met veel ervaring niet aan het werk kunnen. Dit komt met name door de strenge Chinese coronalockdowns.

De Foxconn-fabriek produceert het overgrote deel van de iPhone 14 Pro- en Pro Max-toestellen, Apple's populairste smartphones. Apple stelde zijn totale productiedoelstelling eerder al bij naar ongeveer 87 miljoen stuks, van een eerdere prognose van 90 miljoen stuks.

Om de afhankelijkheid van China te verminderen, werkte Apple de afgelopen maanden hard aan het verplaatsen van de productie naar andere landen, waaronder India. Hier is productiepartner Foxconn ook actief. Apple ging hier ook met een nieuwe partner in zee.

Daarnaast is Apple actief bezig om de productie in de Verenigde Staten uit te breiden. In 2021 verdubbelde het bedrijf het aantal productiefaciliteiten in het thuisland.

LEES OOK: Apple start met productie van de iPhone 14 bij een nieuwe Indiase elektronicafabrikant