Apple zag in de afgelopen dagen flink wat beurswaarde verdampen. En dat raakt ook beleggers in indexfondsen.

Vorige week bleek dat de Amerikaanse fabrikant van onder meer de iPhone en de iPad voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken heeft gezet. Onder meer de lagere verkoop van iPhones drukte de resultaten. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat de smartphone minder goed werd verkocht.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers en zagen voldoende aanleiding om aandelen Apple van hand te doen. Zo besloot de activistische aandeelhouder Carl Icahn zijn positie in het bedrijf volledig af te bouwen. Icahn verkocht bijna 46 miljoen aandelen Apple.

Het aandeel Apple gaf sinds de publicatie van de cijfers op donderdag al ruim elf procent aan beurswaarde prijs. En dat merken ook beleggers in de zogenoemde ETF’s of indextrackers, fondsen die nauwlettend een onderliggende index volgen.

ETF-beleggers zoeken alternatief

ETF’s volgen vaak een naar marktkapitalisatie gewogen index. Dit betekent dat fondsen met een hogere beurswaarde een zwaardere weging in de zogenoemde market-cap index krijgen. Maakt een groot bedrijf als Apple dus een koersval, dan merkt de ETF-belegger dat direct.

Volgens zakenwebsite Barron's heeft dit tot gevolg dat indexbeleggers vaker kiezen voor de wat meer "onconventionele" trackers, die een index volgen waarin alle aandelen dezelfde weging hebben. Immers blijft de schade bij een koersval van een groot bedrijf dan beperkt. Maar zou het aandeel Apple nu ineens weer fors omhoog schieten, dan profiteert de belegger daar weer niet van mee.

Beperkte voordelen

Althans, dit was altijd de gedachte. De recente koersval van Apple liet echter zien dat de voordelen van een gelijk gewogen index helemaal niet zo groot zijn als gedacht, aldus Barron's. De S&P 500, dat wel een naar marktkapitalisatie gewogen index is en waar Apple aan genoteerd staat, kon namelijk de verliezen beperkt houden.

De koersdaling van Apple werd namelijk gecompenseerd door aandelen van bedrijven als Amazon en Facebook, die juist fors omhoog spoten na publicatie van de kwartaalcijfers afgelopen week. Tegen het einde van de week bleek de gerealiseerde koerswinst van de gelijk gewogen S&P 500 ETF-index slechts een fractie groter dan die van de S&P 500.

Dit doet de vraag rijzen of beleggers daadwerkelijk beter uit zijn met een ETF die een gelijk gewogen index volgt als een groot bedrijf een koersval maakt.

Andere risico's

Barron's stelt namelijk dat er weer heel andere risico's om de hoek komen kijken bij de onconventionele trackers. Bij een gelijk gewogen index wordt de blootstelling aan kleinere bedrijven bijvoorbeeld ineens een stuk groter. Dat moet je als belegger maar net willen. In het afgelopen jaar, waarin grote bedrijven het goed deden op de beurs, bewogen de gelijk gewogen indices zich namelijk in de schaduw van de naar marktkapitalisatie gewogen indices, aldus Barron's.

In andere gevallen kan het juist weer goed zijn om voor een gelijk gewogen index te kiezen, zo beargumenteert de zakenwebsite. Zo zijn beleggers die anticiperen op fusies en overnames in de biotechsector volgens Barron's beter uit met een ETF die een gelijk gewogen index volgt.

Volgens Barron's draait het succes van ETF-beleggen vooral om het in kaart brengen van verwachtingen. Verwacht je dat de kleinere bedrijven successen zullen boeken, dan kan de keuze voor een gelijk gewogen index de voorkeur genieten. Zullen grote bedrijven er naar verwachting met de winst vandoor gaan, dan kan het lonen om voor een market-cap indexfonds te kiezen.

Geïnteresseerd in meer beleggersnieuws? Bekijk dan ook finanzen.nl, het nieuwe financiële platform van Z24.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl