Als je heel groot bent is een beetje verlies op de beurs meteen indrukwekkend. Dat zagen beleggers donderdag bij Apple.

Het aandeel Apple verloor donderdag bij de opening van van de beurzen op Wall Street 9 procent. Dit komt neer op een verlies van zo’n 70 miljard dollar, ofwel 60 miljard euro.

Apple houdt hiermee nog een beurswaarde van zo’n 680 miljard dollar over. Maar de dreun komt hard aan.

De maker van de iPhone meldde woensdag nabeurs dat de omzet over het afgelopen kwartaal aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht, vooral door een tegenvallende vraag naar iPhones in China.

Het concern zei dat de economische groei in China sterker afzwakt dan verwacht en dat de Amerikaans-Chinese handelsoorlog negatieve gevolgen heeft voor de economie van het land. Verschillende zakenbanken verlaagden hun koersdoel voor het bedrijf.

Toeleveranciers van Apple als Cirrus Logic, Lumentum, Qorvo, Skyworks Solutions en Broadcom leverden tot 6,6 procent in op de beurs.

Grote bedrijven als Boeing en Caterpillar, voor wie China een belangrijke markt is, verloren tot 2 procent.

Op Wall Street noteerde de Dow-Jonesindex kort na opening 1,4 procent lager op 23.010 punten. De brede S&P 500 zakte 1 procent tot 2484 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1,3 procent tot 6579 punten.

Harde klappen op de beurs door Apple

In Amsterdam stond de AEX-index kort na de opening van Wall Street 0,6 procent lager op 483,58 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 647,47 punten.

De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,7 procent achteruit, Londen steeg 0,3 procent.

Technologiebedrijven en Europese toeleveranciers van Apple kregen ook rake klappen.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak verloor chipmachinemaker ASML 3,6 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van 5,7 en 5,4 procent.

In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 9,4 procent en in Zürich kelderde AMS bijna 20 procent. STMicroelectronics raakte in Parijs haast 10 procent kwijt.