Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet behaald, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook slaagde het Amerikaanse bedrijf erin om flink meer winst te boeken.

Vanwege de feestdagen is dit eerste kwartaal van het gebroken boekjaar dat Apple hanteert traditiegetrouw de periode waarin het bedrijf de meeste apparaten als iPhones en iPads aan de man brengt. Vorig boekjaar kwam Apple in het feestdagenkwartaal tot een omzet van ruim 111 miljard dollar met haast 29 miljard dollar aan winst. Dit keer zijn de cijfers opgelopen tot bijna 124 miljard dollar aan opbrengsten en een kleine 35 miljard dollar winst.

Volgens topman Tim Cook dankt Apple het succes aan zijn vele nieuwe producten en diensten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de iPhone 13, de Apple Watch Series 7 en nieuwe Macs. De vraag bij consumenten zou daarom erg sterk zijn. In alle productcategorieën behalve bij de iPads was uiteindelijk sprake van een stevige verkoopplus. Mogelijk speelt mee dat veel mensen eerder tijdens de pandemie al een nieuwe iPad hadden aangeschaft. Toen profiteerde Apple al sterk van veel vraag naar nieuwe apparaten vanwege het thuiswerken en mensen die zich tijdens lockdowns thuis probeerden te vermaken.

Apple biedt ook steeds meer abonnementsdiensten aan, zoals een fitnessdienst, en breidt Apple Pay nog altijd verder uit naar landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Achter de schermen wordt ook nog steeds aan nieuwe diensten gewerkt. Zo is Apple naar verluidt bezig met het ontwikkelen van een dienst waarmee iPhones contactloze betalingen van creditcards en betaalpassen kunnen ontvangen. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf heeft er zelf nog niets over naar buiten gebracht.

Apple's resultaten van afgelopen kwartaal zijn beduidend beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. De kenners lieten zich waarschijnlijk erg leiden door eerdere opmerkingen van de baas van Apple. Cook had eind 2021 nog gewaarschuwd dat verstoringen in de leveringsketen voor tekorten konden zorgen. Voor diverse producten moesten kopers inderdaad geregeld geduld oefenen. Leveringen waren soms met weken vertraagd. Met name de verkoop van iPads zou hierdoor zijn geremd.

Apple komt vanwege de coronapandemie nu niet met concrete financiële verwachtingen. Wel heeft de onderneming in een toelichting op de cijfers gezegd dat de omzetgroei in het lopende kwartaal waarschijnlijk wat zal afzwakken. Daar staat tegenover dat Apple erop rekent dat de leveringsproblemen tegelijkertijd minder erg zullen worden. Cook ziet dan ook geen reden om fundamentele maatregelen te nemen met betrekking tot de leveringsketen.

LEES OOK: Apple komt mogelijk met nieuwe iPhone SE, iPads en Macs tijdens evenement in maart – dit weten we