Apple heeft in april, mei en juni een omzet behaald van 35,3 miljard dollar. Dat is meer dan de 35,0 miljard dollar een jaar eerder.

Dat maakte het concern uit Cupertino dinsdag bekend.

Vooraf werd gespeculeerd dat de omzet van Apple jaar-op-jaar voor het eerst sinds maart 2003 zou kunnen dalen. Analisten gepeild door Thomson Reuters rekenden op een omzet van 35,01 miljard dollar.

De omzet groeit de laatste kwartalen wel veel minder hard.

4

De winst van Apple kwam uit op 6,9 miljard dollar vergeleken met 8,8 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee voldeed het concern aan de verwachtingen van analisten. Wel is het het tweede kwartaal op rij dat de winst daalt ten opzichte van een jaar eerder.

iPhone-verkopen beter dan verwacht

Apple verkocht in april, mei en juni 31,2 miljoen iPhones, 20 procent meer dan in het kwartaal een jaar geleden. Dat is fors beter dan de 26,1 miljoen exemplaren waar analisten op hadden gerekend.

Het bedrijf lijkt daarmee minder last te hebben van de vertraging op de smartphonemarkt dan concurrenten als Samsung, HTC, BlackBerry en Nokia, al wezen signalen daar vooraf niet op. In januari, februari en maart van dit jaar wist Apple nog maar 6,6 procent meer telefoons te verkopen dan een jaar eerder. De grootste groei leek uit de iPhone, en dat baarde investeerders zorgen omdat de iPhone goed is voor ruim de helft van de omzet van Apple.

Lees ook op Business Insider

De verrassend goede aantallen van het afgelopen kwartaal stelden beleggers echter voorlopig gerust. In de handel nabeurs steeg het aandeel met ongeveer 5 procent.

Aantal iPads valt tegen

Waar de iPhone het beter deed dan verwacht, vielen de tabletverkopen tegen. Er gingen 14,6 miljoen iPads over de toonbank, 3,4 miljoen minder in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten gingen uit van 17,4 miljoen apparaten. Het effect van de iPad Mini, die in oktober vorig jaar op de markt kwam, lijkt daarmee uitgewerkt.

Het techconcern van topman Tim Cook verkocht daarnaast 3,8 miljoen Macs, 0,2 miljoen minder dan een jaar eerder. Ook de iPod werd minder goed verkocht: 4,6 miljoen exemplaren tegenover 6,8 miljoen een jaar eerder.

Winstmarge daalt verder

De winstmarge van Apple daalde voor het derde kwartaal op rij. De nettowinst bedroeg 19,5 procent van de omzet in het afgelopen kwartaal.

De marge daalt omdat Apple-gebruikers vaker lijken te kiezen voor de iPad Mini en oudere modellen van de iPhone. Het effect daarvan is te zien in de gemiddelde verkoopprijs van de iPad en iPhone, die de laatste kwartalen is gedaald.

Op de iPad Mini en de iPhone 4/4S pakt Apple minder marge dan op de nieuwste modellen. Dat vertaalt zich in een winstdaling van 22 procent bij een stabiele omzet.

Omzetdaling in Azië

In Japan wist Apple nog 27 procent meer te verkopen, maar dat is de enige regio in Azië waar de omzet toenam. In China noteerde het techbedrijf 14 procent minder opbrengsten en in de rest van Azië-Pacific een min van 18 procent.

Ook in Europa daalden de inkomsten met 8 procent. In de Verenigde Staten, goed voor 40 procent van de totale omzet, verkocht Apple 12 procent meer.

Verwachtingen

Voor het volgende kwartaal verwacht Apple een omzet van tussen de 34 en 37 miljard dollar. Dat is iets onder de verwachting van analisten, die hadden gerekend op 37,05 miljard dollar.

De brutomarge zal volgens Apple uitkomen op 36 à 37 procent. In het afgelopen kwartaal bedroeg de brutomarge 36,9 procent, fors minder dan de 42,8 procent van een jaar eerder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl