• De Franse kartelautoriteit heeft Apple een boete van €1,1 miljard opgelegd.
  • Het is de grootste boete die de Franse toezichthouder ooit heeft uitgedeeld.
  • Apple maakte volgens de Franse winkelketen eBizcuss exclusieve afspraken over de levering van iPads.

Apple moet in Frankrijk een boete van 1,1 miljard euro betalen. De Amerikaanse techreus heeft zich schuldig gemaakt aan misbruik van zijn machtspositie, oordeelt de Franse marktwaakhond, de Autorité de la Concurrence.

Het is de grootste kartelboete die de Franse toezichthouder ooit heeft opgelegd.

De zaak was in 2012 aangespannen door eBizcuss, een winkelketen die iPads verkocht. Die zou buitenspel zijn gezet door de Apple Stores en twee concurrerende elektronicaketens. eBizcuss zegt onder meer dat het bedrijf veel langer moest wachten op nieuwe modellen.

De twee ketens, Ingram Micro en Tech Data, kregen boetes van respectievelijk 76,1 miljoen euro en 62,9 miljoen euro.

Boetes voor techbedrijven: Apple, Google, Facebook, Microsoft

In Europa worden vaker grote boetes opgelegd aan Amerikaanse techbedrijven, maar het is bijzonder dat een nationale toezichthouder dit doet.

Hieronder een kort overzicht van een aantal markante boetes voor Amerikaanse techbedrijven van de afgelopen jaren:

  • Google, 2017: De hoogste boete die de Europese Commissie tot woensdag ooit oplegde aan één bedrijf, was voor Google. Het bedrijf moest vorig jaar 2,42 miljard euro betalen voor misbruik van de macht die de zoekmachine van Google heeft.
  • Intel, 2009: Chipmaker Intel moet 1,06 miljard euro betalen voor misbruik van zijn machtspositie.
  • Microsoft, 2008 en 2013: Microsoft heeft twee boetes gekregen. In 2008 ging het om 899 miljoen euro voor misbruik van zijn machtspositie, vijf jaar later moest Microsoft 561 miljoen betalen omdat consumenten niet genoeg mogelijkheden hadden om een andere browser dan de Internet Explorer van Microsoft te gebruiken.
  • Facebook, 2018: Facebook kreeg dit jaar een boete van 110 miljoen euro. Bij de overname van chatapp WhatsApp zou Facebook de Europese Commissie hebben misleid.
  • Apple, 2016: Apple werd in 2016 bestraft, maar dat was geen boete. De Europese Commissie bepaalde dat de gigant in Ierland verboden belastingvoordeeltjes had gekregen. Het bedrijf hoefde maar 0,005 procent belasting te betalen over zijn verkopen. Brussel gaf Apple opdracht om alsnog de volle mep te betalen, een bedrag van ongeveer 13 miljard euro.

LEES OOK: Waarom ik het fijn vond om met Steve Jobs te werken, ook al heeft hij me 5 keer ontslagen en was hij een vreselijke baas

Lees ook op Business Insider