Op 13 oktober houdt Apple een virtueel evenement. Daarbij onthult het techbedrijf waarschijnlijk de iPhone 12.

De iPhone 12 krijgt volgens geruchten vier versies, allemaal met OLED-schermen en 5G.

Ook zou Apple het design van de iPad Pro met vlakke zijkanten toepassen op de iPhone-reeks. Daarmee keert het geliefde ontwerp van de iPhone 4 terug.

Groot was de teleurstelling vorige maand toen Apple op 15 september een nieuwe iPad, twee Apple Watches en een fitnessdienst aankondigde. Waar was de iPhone 12?

Op 13 oktober houdt Apple een nieuw online-evenement, kondigde het techbedrijf dinsdag aan. De slogan voor de productlancering luidt “Hi, Speed”. Dat duidt vermoedelijk op de aankondiging van nieuwe iPhones met snellere 5G-verbindingen.

Apple doet vaak uiterst geheimzinnig over nieuwe producten. Het bedrijf uit Cupertino zegt bijna nooit iets over aankomende telefoons, tablets of laptops voordat ze officieel zijn gepresenteerd.

Toch lekt er vaak al het nodige uit. En de afgelopen jaren blijken de meeste van die geruchten uiteindelijk ook te kloppen.

Dit kun je verwachten van de nieuwe iPhones:


De iPhone 12 is enkele weken vertraagd en ligt vermoedelijk pas in oktober in de winkel

Foto: Antonio Villas Boas/Business Insider
Foto: Antonio Villas Boas/Business Insider

Het is de laatste jaren vast prik: in september liggen de nieuwe iPhones van Apple in de winkel. Maar in het jaar van de coronapandemie is alles anders. Zo ook met de iPhone.

Apple bevestigde eind juli dat de iPhone 12 een paar weken later dan gebruikelijk leverbaar is.

“Vorig jaar begonnen we eind september met de verkoop van iPhones. Dit jaar verwachten we dat de voorraad een paar weken later beschikbaar komt”, zei financieel directeur Luca Maestri in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Maestri noemde verder geen datum, maar vermoedelijk zijn de nieuwe iPhones in oktober te koop. Mogelijk wordt het zelfs november.

Geruchten over vertraging van de levering van de iPhone 12 doen al maanden de ronde. Maestri noemde geen oorzaak, maar de coronacrisis lijkt een logische verklaring.

Door de uitbraak van het coronavirus moesten Chinese fabrieken een tijdlang hun deuren sluiten. Ook konden Apple-werknemers niet naar China vliegen om te overleggen met toeleveranciers en prototypes te testen.

The Wall Street Journal meldde al in april op basis van ingewijden dat Apple de massaproductie van de iPhone 12 met een maand had uitgesteld. 


Er komen mogelijk vier verschillende versies van de nieuwe iPhone.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider
Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Er komen mogelijk vier varianten van de nieuwe telefoons van Apple, schrijft analist Ming-Chi Kuo volgens 9to5Mac. Hij deed in het verleden vaak juiste voorspellingen over nieuwe Apple-producten.

Dat zou een strategieverandering betekenden ten opzichte van de afgelopen jaren. In 2018 en 2019 bracht Apple steeds drie verschillende modellen van de nieuwe iPhone uit.

Volgens Kuo komt er een 5,4-inch iPhone, twee 6,1-inch modellen en een 6,7-inch iPhone. 

Het 5,4-inch model en een van de 6,1-inch modellen hebben waarschijnlijk maar twee camera's in plaats van drie. Dat zou betekenen dat deze modellen de opvolgers worden van de iets minder dure iPhone 11.


Ze hebben OLED-schermen.

Apple neemt mogelijk helemaal afscheid van LCD-schermen en zal alle nieuwe iPhones voorzien van OLED-schermen, voorspelt Kuo. Dat zou een belangrijke verandering zijn, want de afgelopen twee jaar rustte Apple de minst dure nieuwe iPhones zoals de iPhone 11 en de iPhone XR nog uit met een LCD-scherm.

OLED-schermen zorgen voor een beter contrast en dieper zwart dan LCD-schermen, maar zijn ook duurder.


De 'notch' is weer een stukje kleiner.

Foto: Apple
Foto: Apple

De uitsparing boven aan het scherm voor de selfiecamera en Face ID-scanner is sommige iPhone-gebruikers een doorn in het oog. Dit jaar is-ie weer een stukje kleiner gemaakt, aldus Bloomberg. Op termijn zou Apple de 'notch' helemaal willen laten verdwijnen.


De iPhone 12 Pro is er misschien ook in het donkerblauw.

Een donkerblauwe iPhone Pro ligt in het verschiet, aldus Bloomberg. Die vervang naar verluidt het 'middernachtgroen'


Hoogstwaarschijnlijk ondersteunen alle nieuwe iPhones 5G, maar misschien niet in Nederland.

Alle modellen ondersteunen 5G, verwacht Kuo. In eerste instantie zei hij dat slechts twee van de smartphones van Apple die in 2020 op de markt komen geschikt zouden zijn voor 5G-netwerken, maar later paste hij zijn voorspelling volgens 9to5Mac en MacRumors aan.

Qualcomm en Samsung zullen hoogstwaarschijnlijk de 5G-chips leveren voor de nieuwe iPhones, voorspelt Kuo. Dat is na de schikking tussen Apple en Qualcomm in 2019 na een slepende juridische strijd niet echt een verrassing meer.

De iPhone 12 krijgt volgens de geruchten ondersteuning voor twee 5G-technologieën: mmWave en sub-6Ghz. De laatste variant zit volgens Fast Company in alle nieuwe modellen, maar alleen de iPhone Pro Max zou het snellere mmWave ondersteunen. Dit omdat mmWave meer energie kost en dus een grotere accu vereist.

Ook zou de iPhone 12 met mmWave-ondersteuning in eerste instantie alleen uitkomen in de VS, Zuid-Korea en Japan. Nederland vist dus achter het net.


De nieuwe iPhones zullen een verbeterde camera krijgen voor 'augmented reality'.

Foto: Apple
Foto: Apple

Naast ondersteuning voor 5G en nieuwe schermgroottes zal ook de camera een belangrijke verandering ondergaan. Apple wil de iPhones van 2020 volgens Bloomberg uitrusten met een krachtiger 3D-camera om 'augmented reality' beter uit de verf te laten komen.

De nieuwe camera zal worden aangedreven door een LiDAR-scanner en niet door puntprojectie, zoals Apple gebruikt voor Face ID in de camera's van de iPhone X-familie. Behalve betere prestaties op het gebied van 'augmented reality' zal er ook meer diepte te zien zijn op foto's die worden gemaakt met de nieuwe 3D-camera.


Apple laat zich mogelijk inspireren door het ontwerp van de iPhone 4.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Het nieuwe design van de iPhones in 2020 lijkt op dat van de iPad Pro. Met  een metalen frame met vlakke zijkanten grijpt Apple mogelijk terug op het geliefde ontwerp van de iPhone 4, schrijft Kuo in een rapport dat in handen is van MacRumors. Volgens de analist zal Apple het ontwerp sowieso fors aanpassen dit jaar.


Mogelijk komt er een in het scherm ingebouwde vingerafdrukscanner.

Foto: Getty
Foto: Getty

Op de laatste topmodellen van Apple zat Face ID en geen Touch ID meer, maar mogelijk keert de vingerafdrukscanner dit jaar terug. Volgens analist Blayne Curtis van Barclays gaat Apple Touch ID inbouwen in het scherm van de nieuwe iPhones, schrijven MacRumors en Bloomberg.

Daarmee zouden de nieuwe iPhones op dat gebied directer kunnen concurreren met rivalen zoals de Samsung Galaxy S10 die al in het scherm ingebouwde vingerafdrukscanners hebben.


De iPhone 12 ontsteunt mogelijk de nieuwe 802.11ay wifi-standaard waarmee hogere snelheden op korte afstand mogelijk zijn.

Foto: Crystal Cox/Business Insider
Foto: Crystal Cox/Business Insider

Het Japanse techblog Macotakara meldt dat de iPhone 12 voorzien is van de nieuwe 802.11ay-standaard voor draadloos internet.

Deze nieuwe wifi-standaard werkt op het 60GHz-spectrum, in plaats van de 5 GHz en 2,4 GHz die nu gebruikelijk zijn in wifi-routers. Hiermee kan er meer data verzonden worden op korte afstand, met zeer weinig vertraging in de overdracht. Dit zou Apple kunnen gebruiken om een functie als AirDrop voor het uitwisselen van bestanden tussen apparaten te verbeteren.


De prijzen zijn vergelijkbaar met de iPhone 11-modellen van 2019.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider
Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Volgens geruchtenlekker Jon Prosser van het YouTube-kanaal Front Page Tech overweegt Apple de volgende prijzen voor de nieuwe iPhone-modellen

De Nederlandse prijzen komen volgens iCulture hierop uit:

iPhone 12: €809
iPhone 12 Max: €909
iPhone 12 Pro: €1.159
iPhone 12 Pro Max: €1.259


Da's even slikken: geen oordopjes en oplaadkabel meer bij de iPhone 12.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Door de introductie van 5G zou de iPhone 12 duurder zijn om te produceren. Om de prijzen gelijk te houden met de iPhone 11 levert Apple het nieuwe toestel daarom niet meer met oplaadkabel en bedrade oordopjes in de doos, meldt onder meer analist Ming-Chi Kuo.

De stap kan de verkoop van AirPods aanjagen. Bovendien zou Apple rond de feestdagen korting geven op de draadloze oordopjes


YouTuber Marques Brownlee heeft een dummy-model van de iPhone 12 bemachtigd die op basis van de geruchten is samengesteld. Bekijk hieronder hoe Apples nieuwste telefoon eruit zou kunnen zien:


Lees meer over Apple: