• Apple heeft maandagavond, tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC, iOS 15 onthuld.
  • De update van het besturingssysteem omvat nieuwe ontwerpen en verbeteringen voor onder meer FaceTime, Berichten en Notificaties.
  • De uitrol van iOS 15 vindt waarschijnlijk dit najaar plaats.

Apple heeft maandag iOS 15 gepresenteerd, een nieuwe software-update van zijn besturingssysteem voor iPhones. Onder meer FaceTime, Kaarten, Weer, Berichten, Foto’s en de Apple Wallet en onder handen genomen.

De update van het besturingssysteem werd aangekondigd tijdens het jaarlijkse WWDC-congres voor softwareprogrammeurs. De conferentie, die voor de tweede keer op rij volledig virtueel is, duurt nog tot en met vrijdag.

De uitrol van iOS 15 vindt waarschijnlijk dit najaar plaats.

Dit zijn de grootste veranderingen voor je iPhone.

FaceTime krijgt een facelift

De surround sound-achtige ruimtelijke audio die Apple vorig jaar aankondigde, komt naar de iPhone.

Als je straks aan het facetimen bent met vrienden of familie, zal het klinken alsof ze in dezelfde kamer zijn als jij. Dat komt omdat de nieuwe update ervoor zorgt dat hun stemmen afkomstig zijn van de plek waar hun icoontjes zich op je iPhone-scherm bevinden.

De FaceTime-update maakt ook gebruik van machine learning om achtergrondgeluiden te onderdrukken en je stem te isoleren “zodat die kristalhelder overkomt”, aldus Craig Federighi, senior vicepresident van Software Engineering bij Apple.

Lees ook op Business Insider

Ook introduceert Apple een nieuwe rasterweergave om alle pictogrammen van je vrienden en familie te bekijken. Daarnaast komt er een portretmodus die je, net als bij de al bestaande camerafunctie, voorziet van een wazige achtergrond.

Hebben je vrienden geen iPhone? Met de nieuwe software-update maakt Apple het mogelijk om linkjes voor uitnodigingen op FaceTime te sturen naar mensen – ook wanneer zij een Android-telefoon of een Windows-computer hebben.

Goed om te weten: je gesprekken zijn altijd versleuteld met end-to-end-encryptie, aldus Federighi.

Tot slot komt Apple met een nieuwe functie genaamd SharePlay. Dit maakt het mogelijk om samen met de mensen met wie je aan het facetimen bent een film te kijken of muziek te luisteren.

Apple zei dat het al samenwerkt met onder andere Disney Plus, Hulu en HBO Max voor deze functie.

Fotocollages en vernieuwde notificaties

Zo zien de nieuwe notificaties van Apple in iOS 15 eruit. Foto: Apple
Zo zien de nieuwe notificaties van Apple in iOS 15 eruit. Foto: Apple

Bij het versturen van meerdere foto’s in iMessage zal iOS 15 ze samenvoegen tot een collage.

Ook komt Apple met een nieuwe functie genaamd Shared With You. Hierin zullen artikelen uit de Apple Nieuws-app worden weergegeven die anderen met je hebben gedeeld.

Eenzelfde functie zal beschikbaar zijn in je Foto’s-app voor gedeelde afbeeldingen.

Meldingen komen er in iOS 15 ook anders uit te zien. Binnenkomende notificaties worden voorzien van een profielfoto en grotere iconen, zodat je makkelijker kan zien welke persoon of app je iets te melden heeft.

Apple helpt je te concentreren

De nieuwe Focus-functie voorkomt meldingen die niets te maken hebben met wat je op dat moment aan het doen bent. Je kunt een eigen Focus-optie instellen of kiezen voor een van de standaardopties.

Als je je telefoon instelt op werkmodus, ontvang je bijvoorbeeld wel meldingen van nieuwe binnenkomende e-mails, maar geen berichten of oproepen van vrienden en familie.

Je gekozen modus wordt ingesteld op al je Apple-apparaten.

Wederom wordt er gebruikgemaakt van machine learning om je dagelijkse gewoontes en routines, zoals het tijdstip waarop je naar bed gaat, in kaart te brengen.

Afbeeldingen omzetten naar geschreven tekst

iOS 15 maakt het mogelijk om afbeeldingen om te zetten naar geschreven tekst, door middel van een nieuwe functie genaamd Live Text.

Op basis van deze tekst kun je bijvoorbeeld een zoekopdracht uitvoeren. Staat er een telefoonnummer in een foto, dan kun je besluiten dit nummer te bellen.

De nieuwe tool werkt niet alleen met tekst. Je kan ook informatie opzoeken over objecten, zoals een hond, of bekende locaties zoals de Golden Gate Bridge.

Verbeterde Foto’s-app

Met de nieuwe update is het straks mogelijk om in je foto’s te zoeken naar bepaalde locaties, mensen of zelfs teksten.

Ook kun je muziek toevoegen aan video’s van je fotoherinneringen. Apple Music zal je op basis van je luistergewoontes nummers aanraden om toe te voegen.  

ID en hotelsleutel toevoegen aan Apple Wallet

Met iOS 15 kun je je huis of appartement ontgrendelen met Apple Wallet en kun je zelfs automatisch je hotelsleutel ontvangen op je iPhone.

Apple gaf aan dat het een samenwerking is aangegaan met Hyatt Hotels en dat het dit najaar zal beginnen met de uitrol van een dergelijk system.

Je kunt ook een gedigitaliseerde en versleutelde kopie van je identiteitsbewijs op je iPhone bewaren. Apple zegt dat het samenwerkt met de Amerikaanse organisatie voor luchtvaartveiligheid TSA om deze geschikt te maken voor vliegvelden.

De Weer-app krijgt een makeover en Kaarten wordt 3D

De nieuwe lay-out van de Kaarten-app. Foto: Apple
De nieuwe lay-out van de Kaarten-app. Foto: Apple

Volgens Apple wordt de Weer-app voorzien van een nieuw design met een dynamische lay-out, die zich aanpast aan de omstandigheden. Ook kun je meldingen ontvangen van wanneer het begint of stopt met regenen of sneeuwen.

De Kaarten-app bevat straks een nieuwe, interactieve wereldbol. Ook de functies voor navigeren en verkennen worden een stuk uitgebreider. Zo worden er 3D-herkenningspunten en hoogteniveaus geïntroduceerd in de app. Door de gedetailleerdere weergave kun je sneller zien of er een afslag, fietspad of zebrapad aankomt.

Kaarten zullen viaducten, verkeerssituaties en afritten weergeven, maar de nieuwe functies zullen aanvankelijk alleen beschikbaar zijn in sommige steden, zoals Londen, New York en San Francisco.

LEES OOK: De nieuwe iPad Pro van Apple maakt duidelijk waarom er geen MacBook met touchscreen komt