Apple gaat een heus natuurreservaat bouwen op het middenterrein van de futuristische nieuwe campus die later deze maand geopend wordt.

Uiteindelijk zal 80% van Apples grootste campus ooit bestaan uit natuur, de overige 20% wordt gebruikt voor asfalt en gebouwen. De techgigant heeft laten weten maar liefst 9000 bomen te gaan planten.

Het kopen van een dusdanige hoeveelheid bomen is ‘verrassend moeilijk‘, aldus The San Fransico Chronicle. Er zijn momenteel meerdere partijen die zich mengen op de bomenmarkt in Californië. Apple is verwikkeld in een strijd met Transbay Transit Center.

Deze busterminal in San Fransisco, ter waarde van 2,3 miljard dollar, koopt ook op grote schaal bomen bij diverse kwekerijen in de regio. Boven op het dak van de terminal worden slingerende wandelpaden en botanische tuinen aangelegd.

new transbay center san francisco 1

Foto: Het park op het dak van de busterminal zal toegankelijk zijn voor iedereen, niet alleen passagiers. Bron: Transbay Transit Center.

Patrick Trollip van bouwbedrijf McGuire and Hester houdt zich bezig met het verplaatsen van 469 bomen naar het dak van de busterminal. Trollip is op zoek gegaan bij diverse kwekerijen, van San Diego tot Portland. De opdracht voor Trollip was niet het vinden van 469 standaard boomsoorten, de eisen waren wat specifieker. Om een beetje een beeld te geven van de boomsoorten op het dak, er komen Chinese elmen, olijfbomen, Chileense wijn palmen en andere exotische boomsoorten te staan.

Apple heeft onlangs laten weten dat ze nog eens 3.000 extra bomen nodig hebben voor het nieuwe hoofdkantoor. In de San Fransico Chronicle vertelt Trollip dat als hij en de landschap architect een geschikte boom vonden, ze hem meteen markeerden, zodat niemand anders, zoals Apple, er met de boom vandoor kon gaan.
apple campus 2

Foto: Het nieuwe hoofdkantoor van Apple wordt momenteel gebouwd in Cupertino, Californië. De kosten worden geschat op 5 miljard dollar. Bron: Noah Berger/Reuters

Apple lijkt zich momenteel meer de richten op het kopen van fruitbomen. Steve Jobs wilde dat de campus zijn nostalgische gevoelens die hij heeft bij Californië naar boven laat komen. Jobs groeide op in Californië en in die tijd kwam hij er al achter dat Californië de plek is in Amerika waar al het fruit vandaan komt. De campus moet symbool staan voor deze gevoelens van het Apple-icoon.

Medewerkers kunnen gaan genieten van kersen, druiven, appels en abrikozen die aan de bomen groeien op het middenterrein. Aan de randen komen grote eiken te staan die de medewerkers moeten gaan beschermen tegen pottenkijkers.
apple park campus 2 rendering

Foto: Apple

David Muffly, boomverzorger bij Apple heeft Wired laten weten dat hij en zijn team alle bomen inmiddels hebben uitgezet.

Het verhuizen van de werknemers begint deze maand, eind 2017 zal iedereen zijn intrek hebben genomen in het nieuwe gebouw. De campus zal naast al het groen 12.000 werknemers gaan huisvesten.