Apple voert naar eigen zeggen wereldwijd de lijst met dikste belastingbetalers aan. Niettemin gaat het techbedrijf z’n belastingbeleid aanpassen, nu de Ierse overheid maatregelen neemt tegen de fiscale constructies van Apple in dat land.

De Paradise Papers – een reeks gelekte documenten van het in Bermuda actieve adviesbureau Appleby – tonen wederom aan hoezeer bedrijven en rijke individuen geld heen en weer schuiven over de hele wereld om zo min mogelijk belasting te betalen. Vaak is er naar de letter van de wet niets mis met deze constructies, maar ethisch valt er wel wat op af te dingen.

Apple is één van ’s werelds grootste bedrijven en zegt dat het meer belasting betaalt dan welk bedrijf of welke persoon dan ook. Naar eigen zeggen breekt de maker van de iPhone en de iPad geen wetten met de constructies die in de Paradise Papers aan het licht kwamen. Jersey, een klein Brits eiland voor de kust van Frankrijk, diende daarbij als tussenstap om miljarden dollars weg te sluizen.

Maandag kwam de hardwaremaker met een verklaring. Apple meldde dat het in de voorbije drie jaar 35 miljard dollar (30,2 miljard euro) aan belasting betaalde.

jersey skitch map channel france england

Jersey is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk, vlak voor de Franse kust. Screenshot Google Maps/BI

"Het debat over de belastingen van Apple zou niet moeten gaan over hoeveel we moeten afdragen, maar wáár we het moeten afdragen. Als 's werelds grootste belastingbetaler betaalden we de voorbije drie jaar 35 miljard dollar aan vennootschapsbelasting, plus nog eens miljarden aan belasting over vastgoed, payrolls, verkopen en btw. Wij zijn van mening dat elk bedrijf de verantwoordelijkheid heeft om belasting te betalen waar dat verplicht is, en we zijn trots op de economische bijdragen die we leveren aan de landen en gemeenschappen waar we actief zijn."

Volgens Amerikaanse krant The New York Times heeft Apple buiten de Verenigde Staten minstens 128 miljard dollar (110 miljard euro) aan belastbaar inkomen gestald. De Amerikaanse fiscus belast deze 'offshore' winsten niet, en vaak komen andere overheden er ook niet aan te pas. Ook Google en Amazon hebben vergelijkbare constructies om zo min mogelijk belasting te betalen.

"Bij Apple volgen we de wet en als het systeem verandert, zullen we ons daarnaar voegen", aldus woordvoerder van Apple Josh Rosenstock. "We steunen de inspanningen van de internationale gemeenschap om te komen tot een omvangrijke, wereldwijde hervorming en een veel eenvoudiger systeem."