De Europese Commissie heeft bot gevangen bij het Gerecht van de Europese Unie in een zaak om 13 miljard euro aan ‘achterstallige belasting’ plus rente die Apple aan Ierland zou moeten betalen.

De belastingvoordelen die het land aan de techgigant gunde, waren volgens de commissie ongeoorloofde staatssteun, zo oordeelde ze in 2016 na twee jaar onderzoek.

Volgens commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) betaalde Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting over de Europese winst.

Zowel Apple als Ierland eisten nietigverklaring van het commissiebesluit, daar heeft de rechter nu gehoor aan gegeven. De commissie kan nog in beroep gaan.

De partijen kwamen in 2018 overeen om in afwachting van de zaak het geld plus rente op een geblokkeerde rekening te storten. Daar staat nu 14,3 milard euro op.

De Europese Commissie heeft in 2016 ten onrechte de Ierse regering gelast 13 miljard euro ‘achterstallige’ belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te innen, plus rente.

Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een zaak die Ierland en Apple hadden aangespannen. Zij eisten nietigverklaring van het commissiebesluit en dat doet het gerecht nu. Het gerecht is onderdeel van het Europees Hof van Justitie. De commissie kan tegen de uitspraak in beroep gaan.

Volgens de commissie had Ierland verboden belastingvoordelen aan het techbedrijf toegekend, en daarmee ongeoorloofde staatssteun gegeven.

In 2014 stelde het dagelijks EU-bestuur een onderzoek in naar vermeende voordelige belastingafspraken met de Amerikaanse techreus in Ierland. Ze concludeerde in 2016 dat het bedrijf gedurende vele jaren beduidend minder belasting hoefde te betalen dan andere bedrijven. Het ging om twee belastingdeals (‘rulings’) uit 1991 en 2007 met de in Ierland gevestigde dochters Apple Sales International en Apple Operations Europe.

Apple betaalde 0,005 procent winstbelasting

Volgens commissaris Margrethe Vestager (Mededinging), hoefde Apple daardoor jarenlang nauwelijks iets over de Europese winst af te dragen, tot slechts 0,005 procent in 2014. Ze droeg Dublin op het bedrag dat volgens Brussel normaal gesproken had moeten worden betaald, 13 miljard euro, alsnog te innen, plus rente.

Dat weigerden de Ieren en ze stapten naar de Europese rechter. Ook Vestager deed dat. In 2018 kwamen alle partijen overeen het geld op een geblokkeerde rekening te storten, in afwachting van de uitspraak van het Gerecht. Daar staat nu 14,3 miljard euro op.

Het gerecht stelt in zijn uitspraak dat de commissie niet heeft aangetoond dat de twee Apple-bedrijven door de Ierse fiscus zijn voorgetrokken en ook niet dat het belastingvoordeel 13 miljard euro bedroeg. Daarom wordt het commissiebesluit geannuleerd.

Geen €25 miljoen navordering van Nederland aan Starbucks

De uitspraak is een zware klap voor de commissie, die ook al in twee andere belastingzaken geen gelijk kreeg van de EU-rechters. Zo vernietigden ze in september het besluit dat Nederland ruim 25 miljoen euro belasting moest navorderen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Wel won de commissie een zaak over belastingafspraken van Fiat Chrysler met de Luxemburgse fiscus.

Apple verwelkomt de uitspraak en verklaart tegenover persbureau Bloomberg dat de iPhone-producent "de afgelopen tien jaar wereldwijd meer dan 100 miljard dollar aan vennootschapsbelasting heeft betaald en tientallen miljarden aan andere belastingen." Het Ierse ministerie van Financiën verklaart dat Ierland "altijd duidelijk is geweest dat er geen speciale behandeling was" voor de twee Apple-dochters.

Vestager verklaart de uitspraak te gaan bestuderen voor ze over "nadere stappen" besluit. Ze wijst erop dat het gerecht in eerdere uitspraken heeft bevestigd dat lidstaten bij hun belastingwetgeving de Europese staatssteunregels moeten respecteren. Ook geeft de commissie het gevecht tegen "agressief fiscaal beleid" niet op, schrijft Vestager.

LEES OOK: De beurswaarde van Apple is ruim 2 keer zo groot als die van de 5 grootste, westerse oliebedrijven – dat tekent de kloof tussen ‘big tech’ en ‘big oil’