Volgens Mark Gurman, tech-analist bij Bloomberg, is Apple’s elektrische auto nog steeds in de maak. De techgigant uit Cupertino zou hem zelfs al ingepland hebben voor 2025. Tegen die tijd zou het een volledig autonoom voertuig moeten zijn, want “Apple richt zich op een auto zonder stuur en pedalen”, aldus Gurman.

In een bericht op Bloomberg laat Gurman weten dat het team achter Apple’s eerste auto tijden bezig was met het kiezen tussen twee richtingen: een auto met beperkte autonome functies, of een auto die geen input van een mens nodig heeft.

Die keuzestress is tot een einde gekomen nu er een nieuwe manager op het project is gezet. Het brein achter de Apple Watch, Kevin Lynch, nam de leiding over en doorbrak de impasse. Hij koos voor de tweede optie. Lynch volgt Doug Field op, die in september opstapte en nu werkzaam is bij Ford.

2025 is ambitieus

Hoewel veel experts denken dat de eerste volledig autonome auto nog tientallen jaren op zich laat wachten, beweert Gurman dat Apple 2025 in de boeken heeft staan. Hij plaatst er wel de kanttekening bij dat “dit doel afhangt van het feit of Apple op dat moment daadwerkelijk een zelfrijdende auto kan produceren”.

Mocht die doelstelling niet gehaald worden, dan zou Apple de auto kunnen uitstellen, of toch kunnen uitbrengen maar dan met minder functionaliteiten. Volgens ingewijden is Apple al vergevorderd en heeft het al een eerste versie van de onderliggende systemen voor de volledig autonome auto af. Daarbij hoort ook een nieuwe chip van eigen makelij.

Lees ook: Apple ziet aandeel naar recordhoogte stijgen, op nieuws over plannen voor een autonoom rijdende auto in 2025

Volgens Gurman denken enkele Apple-medewerkers die aan de Apple Car werken dat de deadline van 2025 te ambitieus is, zelfs voor Apple.

De Apple Car zou qua design veel weghebben van de Canoo die tot voor kort nog bij het Nederlandse VDL gemaakt zou worden. Hij zou een iPad-achtig scherm in het midden van het dashboard moeten krijgen en moet daarmee gekoppeld zijn aan de vele diensten die Apple nu al aanbiedt.

Vooralsnog hebben we nog niets concreets gezien van de Apple Car en is alles gebaseerd op geruchten. Apple is wel actief mensen uit de auto-industrie aan het werven voor 'Project Titan', zoals ze de ontwikkeling van de auto binnen de bedrijfsmuren noemen. Er zouden naar verluidt ongeveer 5.000 mensen aan werken.

Lees ook: Het is 2021, waar zijn de beloofde zelfrijdende auto’s? Dit is de stand van zaken