Apple zou voor zijn MacBooks over willen stappen van Intel-chips naar een zelf ontworpen processor.

Ingewijden melden aan persbureau Bloomberg dat Apple de stap later deze maand tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC bekend zal maken.

Apple ontwerpt al jaren de chips die het bedrijf gebruikt in de iPhone en de iPad. Die scoren zo goed in tests dat er al jaren geruchten gaan dat Apple de chips ook in de MacBook wil stoppen.

Techreus Apple kondigt later deze maand tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC aan dat het bedrijf eigen chips gaat gebruiken in zijn Mac-computers en Macbook-laptops.

Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgend jaar zouden dan de eerste computers met Apple-chips op de markt moeten komen.

Het zou voor het eerst in de 36-jarige geschiedenis van de Mac zijn dat de Apple-computer een zelf ontworpen chip aan boord heeft.

Apple ontwerpt al jaren de chips die het bedrijf gebruikt in de iPhone en de iPad. Voor de computertak vertrouwde het bedrijf op chips van Intel.

Sinds 2006 maakt Apple gebruik van de processors van die chipmaker. Daarvoor haalde het techconcern z'n chips bij PowerPC en Motorola.

ARM-chips hebben een andere opbouw

De eigen chips van Apple worden, net als die voor de iPhone, Apple Watch en iPad, ontworpen volgens de ARM-architectuur. Die is anders dan de chips van Intel, die volgens de zogeheten x86-architectuur zijn ontworpen.

Die andere opbouw van de chips betekent dat ontwikkelaars hun programma's zullen moeten aanpassen, wat de vroege aankondiging verklaart. Toen Apple in 2005 aankondigde van PowerPC-chips over te stappen naar de chips van Intel, gaf het zijn ontwikkelaars ook een jaar de tijd.

Volgens Bloomberg blijft Apple echter besturingssysteem macOS gebruiken voor de MacBook-computers.

Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple zijn eigen chips wil gaan gebruiken voor computers. In tests scoren de chips van Apple vaak al vergelijkbaar aan Intel-chips. De beslissing om over te stappen zou zijn ingegeven door een tegenvallende ontwikkeling van Intels processors de laatste tijd.

Lees meer over technologie: