Terwijl verzekeraar Achmea nog nadenkt over lagere premies voor autoverzekeringen, als klanten data over veilig rijden delen, gebeurt er op dat vlak al een hoop. In het Verenigd Koninkrijk is er gewoon een app voor.

Grote consternatie afgelopen week toen verzekeraar Achmea opperde dat het bedrijf nadenkt over de mogelijkheid om klanten het volgende aanbod te doen: installeer een kastje in je auto dat het rijgedrag bijhoudt en veilig rijden stimuleert en je maakt kans op een lagere premie voor de autoverzekering. Zie ook het artikel: waarom geen rij-veiligkastje als straf voor veelovertreders?

Terwijl Achmea nog broedt op het idee, staan de praktijkontwikkelingen niet stil. Zo kun je via de site rijgedragverzekering.nl al een ‘stekker’ laten installeren onder het dashboard van de auto die data over het rijgedrag verzamelt. De gegevens worden elke twee minuten doorgestuurd naar de ‘rijgedragverzekeraar’. Als je relatief veilig blijkt te rijden, kun je een besparing krijgen op de autoverzekering.

Dit concept werkt, net als het plan van Achmea, met een verbinding waarbij jouw gegevens worden ‘afgetapt’. Juist dat element ligt bij veel autorijders vanuit privacyoverwegingen gevoelig.

Hetzelfde geldt voor een ander initiatief dat deze week werd gelanceerd in Nederland: MyJini. Ook hier krijg je een ‘connector’ in de auto die gegevens registreert. Via een app met een dashboard kun je de rijprestaties volgen. MyJini werkt samen met verzekeraar AllSecur, een dochter van Allianz, en belooft premiekortingen van 5 tot 25 procent voor veilig rijgedrag.

App voor veilig rijden

In het Verenigd Koninkrijk is er sinds kort een alternatief met een app die net iets anders werkt, zo meldt onder meer The Daily Mail. In de appstore van Apple en Google Play kun je sinds begin september de gratis app Octo U op je telefoon downloaden.

Deze gps-app doet  hetzelfde als andere rijveiligsoftware: je snelheid, remgedrag en bochtenwerk via gps bijhouden. Dit levert een puntenscore voor veilig rijden op. De gebruiker heeft echter meer controle en kan de app zelf op elk gewenst moment activeren en deactiveren.

In Groot-Brittannië heeft Octo U volgens de Daily Mail contracten afgesloten met inmiddels drie verzekeraars voor autoverzekeringen. Wie 100 uur aan data van één maand rijden opstuurt aan een verzekeraar met de bijbehorende score, kan bij een hoge puntenscore aanspraak maken op een lagere verzekeringspremie, aldus de krant.

Het idee van de app is dus dat je als gebruiker een stukje bewijsvoering levert aan de verzekeraar in ruil voor premiekorting.

Vraag blijft hoe dit zich verder ontwikkelt. Vanuit verzekeraars is er uiteraard de prikkel om meer korting te leveren als de gebruiker continu data levert; klanten zullen daarentegen gaan voor opties waarbij het aanleveren van beperkte datasets toch een aardige korting oplevert.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl