• De AOW stijgt vanaf 2025 niet meer per jaar dat we langer leven, maar voortaan nog maar met 8 maanden.
  • Uiteindelijk wordt de AOW-leeftijd opgerekt naar ruim 69 jaar. Of je zin hebt om tot die tijd door te werken is echter een tweede.
  • Business Insider laat zien hoelang je nog hebt om financieel iets te regelen als je eerder met pensioen wil gaan.

Voor wie de lettercombinatie AOW nog steeds met het getal 65 associeert: die tijd is voorbij. De AOW-leeftijd kruipt de laatste jaren gestaag naar boven om het pensioenstelsel betaalbaar te houden.

De AOW-leeftijd blijft dit jaar nog op 66 jaar en 4 maanden, volgend jaar komen daar 3 maanden bij en in 2024 komen we uit op 67 jaar.

De AOW-leeftijd stijgt vanaf 2025 niet meer per jaar dat we langer leven, maar voortaan nog maar met 8 maanden. Dat wetsvoorstel (temporisering verhoging AOW-leeftijd) is in juli vorig jaar door de Eerste Kamer afgehamerd.

Uiteindelijk wordt de AOW-leeftijd opgerekt naar 69 jaar. Of je zin hebt om tot die tijd door te werken is echter een tweede.

Bovendien: tegen de tijd dat jij senior bent, zal die AOW wellicht niet zo'n vetpot meer zijn. Wie er toch warmpjes bij wil zitten, doet er dus goed aan financieel iets te regelen en een eigen potje op te bouwen.

Lees ook: Dit moet je maandelijks fiscaal vriendelijk beleggen om tot een pensioen van €30.000 tot €60.000 te komen, inclusief de AOW

Hoelang je daarvoor hebt, hangt natuurlijk helemaal af van welke AOW-leeftijd voor jou gaat gelden. Daar worden wel schattingen van gemaakt op basis van prognoses voor de levensverwachting.

Om een idee geven van de AOW-leeftijd waar je rekening mee moet houden, hebben we gebruik gemaakt van een tool van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). We hebben als uitgangspunt iemand genomen die op 1 september jarig is.

Vervolgens kijken we naar de groep van jonge dertigers tot mensen van begin zestig, die vroeg of laat toch aan hun pensioen moeten denken. We kijken specifiek naar mensen die op 1 september 2021 tussen de 30 en 62 jaar oud waren en berekenen hoelang het nog duurt voordat zij officieel achter de geraniums kunnen plaatsnemen.

Dat levert de onderstaande tabel op, waarmee je dus ook kunt zien hoelang je nog hebt om financieel een extraatje te regelen voor je pensioen.

Voor wie op 1 september 1991 geboren werd, schat de Sociale Verzekeringsbank de AOW-leeftijd op 69 jaar en 6 maanden. Dat betekent dat je op 1 februari 2061 je eerste AOW krijgt en dat je dus nog 39 jaar en 6 maanden hebt om je van een aantrekkelijker additioneel pensioen te voorzien. Aan de bak dus!

Werd je echter op 1 september 1959 geboren (en moeten we dus eigenlijk u zeggen), dan ligt de AOW-leeftijd op 67 jaar en krijgt u in 2026 een AOW-uitkering voor uw verjaardag. Teruggeteld vanaf 1 september jongstleden hebt u dan nog maar 5 jaar om iets aan uw financiële oudedagvoorziening te sleutelen. Ook aan de bak dus!

De tijdshorizon tot de AOW-leeftijd is van groot belang als je bijvoorbeeld gaat beleggen om vermogen voor later op te bouwen. Hoeveel risico je kunt nemen op de beurs hangt mede af van je beleggingshorizon, waarbij vermogen dat langer kan renderen meer ruimte biedt om bijvoorbeeld tussentijdse tegenslagen op de beurs op te vangen.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Dit hou je netto over per maand als je met pensioen gaat met een 25% lager bruto inkomen, als je daarvoor €40.000 tot €80.000 verdiende