De gemeente Antwerpen heeft 5.000 graven in de aanbieding, compleet met grafsteen. Voor een bedrag tussen de 1.000 en 3.000 euro kun je een bestaand graf, waarvan de rechten zijn verlopen, opkopen.

Net als in Nederland koop je in België een graf voor een bepaalde periode. Als die termijn afloopt en je verlengt niet, wordt normaal gesproken het graf geruimd. De menselijke rechten gaan naar een ossuarium.

Maar België kent, zoals wel meer landen buiten Nederland, een rijke grafcultuur. Graven zijn soms ware kunstwerken, voorzien van omvangrijke sculpturen of ornamenten. Antwerpen dicht nu zo’n 5.000 van die graven cultuurhistorische waarde toe en zette ze in een catalogus, schrijft The Wall Street Journal. Funerair erfgoed noemen ze dat in Vlaanderen.

Tot nu toe zijn zo’n 120 graven verkocht. Afgelopen april maakte de stad reclame met de slogan: “Ik heb hier mijn graf gevonden. U ook?”

Opmerkelijk is, is dat de kopers van een graf niet perse de eerdere overledenen hoeven te verwijderen. Ze mogen dus gewoon ‘aanschuiven’ bij de anderen in het graf.

Lees ook

Graf kost gemiddeld een tientje per maand

Doden in plastic veroorzaken opstopping Noorse graven

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl