• Online prijzen van handzeep, schoonmaakproducten en wc-papier vertonen extreme prijsschommelingen.
  • Hamsteren in supermarkten zorgt ervoor dat ook online gewilde producten tijdelijk zijn uitverkocht of tegen woekerprijzen worden aangeboden.
  • Prijzen op sites van supermarkten en webshops zoals Bol.com en Amazon.nl veranderen van het ene op het andere moment.

Niet naar de winkel gaan en vanuit huis snel handzeep, wc-rollen en schoonmaakproducten bestellen en ze laten bezorgen. Het klinkt handig en makkelijk. Maar tijdens de coronacrisis is alles anders.

Prijzen van schoonmaak- en hygiëneproducten lopen maandag fors uiteen, als je kijkt op sites van supermarkten en webwinkels als Amazon.nl en Bol.com. Bovendien kunnen aanbiedingen van het ene of het andere moment verdwijnen, omdat het product even niet meer verkrijgbaar is.

Dat ondernemers hun inkomsten slim proberen te optimaliseren en ‘revenue management’ toepassen is voorstelbaar. Maar dat ineens de prijzen van heel gewone huishoudelijke producten alle kanten opschieten, voelt vreemd. Geïrriteerde reacties op op prijzen van 37 euro voor 4 flesjes handzeep zijn dan ook niet van de lucht.

Business Insider neemt enkele opvallende voorbeelden van maandagochtend door:


Vloeibare antibacteriële handzeep: €10 of  €37 voor één liter

“Een antibacteriële handzeep die de handen reinigt en helpt de huid zacht en soepel te houden, mét klinische bewezen resultaat”, zo prijst Albert Heijn deze Unicura handzeep online aan.

Een antibacteriële zeep, speciaal voor je handen met de naam Unicura Balans, kost bij Bol.com maandagmorgen aanvankelijk 37 euro voor 4 pompflacons van een kwart liter. Het gaat om vier ‘voordeelverpakkingen’, meldt de webwinkel.

Bij Ah.nl kost één verpakking van 250 milliliter van dit product net geen 2,50 euro. De literprijs bij Albert Heijn is nog geen tientje en bij Bol.com dus ongeveer 37 euro.

Lees ook op Business Insider

Kruidvat noemt Unicura Balans een actieproduct met een prijs van 1 euro per verpakking… maar het is online momenteel niet te bestellen. De normale prijs bij Kruidvat is 2,49, meldt de site.

Tegen 11 uur in de ochtend is de Unicura Balans-zeep via de Bol.com site niet meer leverbaar. Er staan diverse reacties onder, zoals deze van een consument uit Almere: “Even goed verdienen in tijd van Nood. Je mag je zelf op de borst slaan. Wat zielig alle menselijkheid voorbij!!! Snel een ban voor het leven voor deze verkoper.”


Antiseptisch schoonmaakmiddel: €18 of €32 voor één liter

Op Bol.com kun je 750 ml antiseptische desinfectant van Dettol kopen voor 24 euro per fles, omgerekend 32 euro per liter.

Bestel je twee flessen bij een aanbieder op Bol.com, dan gaat de prijs naar 20 euro per fles. De prijs ligt omgerekend op bijna 27 euro per liter, als je twee flessen koopt.

Op Amazon.com is het product even niet beschikbaar.

De site Hair, Body & Beauty stelt het product nog op voorraad te hebben en verkoopt een fles van een halve liter voor 9 euro, dus 18 euro per liter.


Hygiënische doekjes: €0,25 per doekje… of €1,25 per doekje

Drie pakjes van 12 doekjes voor 45 euro worden er aangeboden op Bol.com. “Dettol hygiënische Doekjes helpt je gezin hygiënisch schoon te houden. De antibacteriële werking helpt de verspreiding van bacteriën tegen te gaan”, meldt de adverteerder.  Omgerekend komt dit neer op 1,25 euro per doekje.

Tegen 13.00 uur kosten de Detttol-doekjes bij Bol.com nog 19,95 euro voor drie pakjes. Dat komt neer op 55 cent per doekje.

Kruidvat noemt als prijs per verpakking 2,99 euro. Dat komt neer op 0,25 euro per doekje. Maar helaas: ze zijn momenteel even niet te koop.


Wc-papier van Page: €0,30 of 0,55 per rol

Op Amazon.nl zijn maandagochtend tegen 10.00 uur, 36 rollen Page original toilet papier te koop voor bijna 20 euro, ofwel zo’n 55 cent per rol.

Bij Ah.nl kom je voor een 18 rollen in één verpakking uit op afgerond een tientje. Die zit qua prijs in dezelfde range.

Kruidvat vraagt voor 8 rollen van hetzelfde merk 4 euro, maar meldt dat Page orginal momenteel online niet te koop is.

Jumbo verkoopt online 24 rollen voor 7,49 euro. Een aanbieding zo te zien: je betaalt nu iets meer dan 30 cent per rol. Normaal zouden 24 rollen bij Jumbo iets meer dan 10 euro kosten, iets meer dan 40 cent per rol.


Lees meer over het coronavirus: