Of het aan de komst van een nieuwe, populistische regering in Italië ligt, is lastig te zeggen.

Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf zondag opvallend gedetailleerd aan wat ze op bepaalde vlakken wil met Europa.

In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung ging de machtigste politicus van Europa in op een aantal belangrijke vragen die spelen voor de toekomst van de Europese Unie en de eurozone. En daarbij raakte ze ook een kwestie die voor Nederland van groot belang is: de bijdrage aan het EU-budget.

De belangrijkste opmerkingen van Merkel op en rij:

1. Duitsland is niet het enige land dat meer bij gaat dragen aan het EU-budget. Dit gaat op voor alle netto-betalers.

Onder meer door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een felle discussie losgebarsten over de bijdragen van lidstaten aan het EU-budget. Het Nederlandse kabinet heeft zich tot nu tot op het standpunt gesteld, dat Nederland als nett0-betaler niet nog meer wil bijdragen. Merkel zet met haar uitspraak premier Mark Rutte flink onder druk.

2. Er mag een 'investeringsbudget' komen voor Europa, maar denk aan pakweg € 20 miljard.

De Franse president Emmanuel Macron wil graag dat er een grotere Europese pot komt om investeringen te doen die extra banen opleveren. Hiermee wil Macron ook aan laten zien dat Europa meerwaarde heeft voor burgers en nationale, populistische bewegingen de wind uit de zeilen nemen.

Merkel vindt het goed dat Europa meer investeert, maar het bedrag van 20 miljard euro dat ze suggereert is relatief bescheiden en ver verwijderd van de budgetten die de Franse president in zijn hoofd heeft.

3. Er moet een Europees Monetair Fonds komen om landen in nood te helpen, maar wel met strenge voorwaarden.

Een eigen Europees noodfonds als alternatief voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet Merkel wel zitten, maar de Duitse bondskanselier verbindt daar wel twee belangrijke condities aan.

Op de eerste plaats vindt ze dat lidstaten alleen hulp moeten krijgen uit zo'n fonds als er externe rampen zijn. En dus niet als ze zichzelf in de penarie helpen. Dit is meteen een vingerwijzing naar Italië, waar de nieuwe regering van Lega en de Vijsterrenbeweging de uitgaven fors wil verhogen, maar nog niet heeft aangegeven hoe dat financieel gedekt wordt.

Verder wil Merkel dat de beslissingsmacht van het Europese Monetaire Fonds ligt bij de nationale lidstaten; en dus niet bij de Europese Commissie in Brussel. Daarmee wil ze voorkomen dat de perceptie ontstaat dat 'Brussel' meer macht krijgt.

LEES OOK: In Italië regeert de eurosceptische Vijfsterrenbeweging – dit is waarom ‘mamalennials’ daar massaal op stemden