India en Duitsland zijn “voor elkaar gemaakt”, aldus de Indiase premier Narendra Modi, die dinsdag op bezoek is in Duitsland, zo meldt Deutsche Welle.

Zijn woorden zullen als muziek in de oren van bondskanselier Angela Merkel hebben geklonken.

De afgelopen dagen heeft Merkel op verschillende manieren laten weten dat Europa niet meer volledig kan rekenen op het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Europa moet haar lot in eigen handen nemen, zei Merkel vorige week, na afloop van de teleurstellende topbijeenkomsten van de NAVO  en G7-landen.

Dinsdag, na het bezoek van Modi, herhaalde ze die boodschap weer, in andere woorden. De band met de Verenigde Staten is nog steeds geweldig, maar de banden met andere landen moeten ook worden aangehaald om vooruit te komen.

Duitsland haalt banden met Aziatische grootmacht aan

De ontmoeting met India was in ieder geval een goed begin. De twee landen hebben een aantal samenwerkingsovereenkomsten gesloten, maar hebben ook gesproken over “de internationale wereldorde”.

Donald Trump had vorige week nog geen goed woord over voor de Duitse auto-industrie (“very bad!”). Vandaag deed hij daar nog eens een schepje bovenop met een tweet:

Ondertussen spreekt Modi juist van een “kwantumsprong” vooruit: “De Duitse industrie speelt een ontzettend belangrijke rol in de ontwikkeling van India”, aldus de Indiase premier. Van een EU-brede handelsdeal met India, waar vooraf op werd gehoopt, blijkt vooralsnog geen sprake.

Het is tegelijkertijd niet gek dat Merkel voorzichtig blijft in het afschrijven van de Verenigde Staten. Merkel moet realistisch zijn, want India kan de Verenigde Staten voorlopig niet vervangen als handelspartner (als dat al nodig is).

Ter vergelijking: in 2015 had India een nationaal inkomen van omgerekend 2.074 miljard dollar, dat van de VS lag in datzelfde jaar op bijna 18 duizend miljard dollar. De VS zijn de belangrijkste handelspartner van Duitsland, goed voor ongeveer 10 procent van de Duitse export, tegen iets minder dan één procent voor India.  Niet te vergelijken, dus.

Aan de andere kant: India geldt wel als één van de toekomstige grootmachten van Azië. Het land telt ruim een miljard inwoners, ruim drie keer zo veel als de Verenigde Staten. Bovendien groeit de Indiase economie met zo'n 7 procent per jaar, tegen een groei van 2 procent voor de VS.

Merkel heeft kennelijk goed geluisterd naar wat Brexiteers in het Verenigd Koninkrijk al een tijdje roepen: de toekomst ligt bij goede handelsdeals met de nieuwe groeilanden de wereld.