Angela Merkel hoopt nog altijd op een overeenkomst met de Verenigde Staten over de op handen zijnde importheffingen. De Duitse bondskanselier zegt graag met de Amerikanen in gesprek te gaan. Ze voegde daaraan toe dat Europa klaar moet staan met een reactie op de eenzijdige oplegging van de tarieven.

De Europese Unie wil net als Canada en Mexico vrijstelling van de importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium die over twee weken ingaan. Mocht in het slechtste geval een oplossing voor het handelsconflict met de VS uitblijven dan lijken tegenmaatregelen onafwendbaar.

Merkel concentreert zich vooralsnog op de te voeren gesprekken. Die vinden later deze week plaats.

Trump dreigt met invoerheffing op Duitse auto’s

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen weekend opnieuw gedreigd de invoerheffingen op auto’s uit Europa te verhogen. ,,We zullen Mercedes Benz heffingen opleggen, we zullen BMW heffingen opleggen”, zei hij zaterdagavond in ‘swing state’ Pennsylvania, waar hij sprak op een campagnebijeenkomst van de Republikein Rick Saccone, die strijdt voor een plek in het Huis van Afgevaardigden.

Op weg naar Moon Township, een voorstadje van Pittsburgh, twitterde Trump dat hij Europa zal vrijstellen van de hogere importtarieven op staal en aluminium, als de EU de ,,afgrijselijke belemmeringen & tarieven” afschaft die voor Amerikaanse producten gelden. ,,Zo niet, dan belasten we hun auto’s etc.”

,,We redden het staal en een heleboel staalfabrieken openen nu hun deuren om wat ik deed. Staal is terug en aluminium is terug", hield Trump zijn uitzinnige publiek in Pennsylvania voor. Pittsburgh geldt als de geboortegrond van de Amerikaanse staalindustrie.

Twee vooraanstaande Republikeinse senatoren hebben Trump vrijdag op een congres in Houston opgeroepen een genuanceerde handelspolitiek na te streven en voorzichtig te zijn met extra heffingen.

John Cornyn uit Texas zei dat hij hoopt dat we niet gaan doen alsof alle landen allemaal precies hetzelfde zijn. Senator Lisa Murkowski uit Alaska zei verbaasd te zijn over het besluit van Trump om extra invoerrechten op buitenlands staal en aluminium te gaan heffen en drong er bij hem op aan daar erg voorzichtig mee te zijn. Murkowski en Cornyn spraken op een groot congres van bazen uit de energiesector, CERAWeek.