Andy Jassy wordt de nieuwe CEO van techreus Amazon; hij volgt Jeff Bezos op, die betrokken blijft als toezichthoudende president-commissaris.

Insider sprak deze maand met huidige en voormalige werknemers van Amazon over de leiderschapsstijl van Jassy.

Jassy werkt al 24 jaar voor Amazon en is één van de beste betaalde bestuurders.

Amazon krijgt na ruim 26 jaar een nieuwe CEO. Oprichter Jeff Bezos doet komende zomer een stapje terug, maakte de internetreus dinsdag bekend.

De 57-jarige Bezos wordt executive chairman van Amazon. Dat is binnen de Nederlandse verhoudingen vergelijkbaar met een machtige president-commissaris. Bezos blijft betrokken bij grote strategische beslissingen van het bedrijf die onomkeerbaar zijn.

Bezos’ opvolger is Andy Jassy, de huidige topman van Amazon Web Services, de cloudtak van het internetbedrijf.

Dit zijn vijf dingen die je wilt weten over de nieuwe CEO van een van de grootste bedrijven ter wereld.

Lees ook op Business Insider

1. Jassy werkt bijna net zo lang voor Amazon als Bezos, 24 jaar om precies te zijn

Jassy ging bij Amazon aan de slag in 1997, het jaar dat het bedrijf naar de beurs ging. De 53-jarige topmanager bouwde cloudtak AWS op vanaf nul en werd CEO in 2016.

Wedbush-analist Dan Ives omschrijft Jassy als “een van de machtigste leiders, niet alleen binnen de cloud- en techsector, maar in de hele zakenwereld.”

2. Hij is een vertrouweling van Bezos

Jassy was een soort schaduwadviseur van Bezos. Bij belangrijke vergaderingen schoof Jassy ook aan.

“Andy is goed bekend binnen het bedrijf en al bijna net zo lang bij Amazon als ik. Hij zal een uitstekende leider zijn en hij heeft mijn volledige vertrouwen”, schreef Bezos in een brief aan het personeel.

3. Jassy is een van de best betaalde managers bij Amazon

De best betaalde werknemer van Amazon is niet de CEO. Volgens CNBC is Jassy de echte grootverdiener.

In 2016 ontving hij een beloning van 36 miljoen dollar, terwijl Bezos het moest doen met ongeveer 1,7 miljoen dollar. De afgelopen drie jaar verdiende Jassy in totaal meer dan 20 miljoen dollar.

4. Naar verluidt was Jassy in de running om CEO van Microsoft en Uber te worden

Voormalig topman van Microsoft Steve Ballmer heeft Jassy benaderd om hem op te volgen, vertelde een ingewijde tegen Business Insider. Jassy zou ook kandidaat zijn geweest om Travis Kalanick op te volgen als CEO van taxibedrijf Uber.

5. Hij heeft een uitgesproken mening over politieke en sociale kwesties

Jassy heeft zich uitgesproken tegen buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Ook steunt hij rechterlijke uitspraken die discriminatie van LHBTI-personen verbieden.

Jassy keerde zich ook tegen het beleid van voormalig president Donald Trump, die Amazon herhaaldelijk en openlijk dwarsboomde. En Jassy was als hoogste baas van AWS verantwoordelijk voor het uit de lucht halen van Parler, een sociaal medium dat populair was bij extreemrechtse Amerikanen en Trump-aanhangers.

Lees meer over Amazon: