De Russische escortgirl Anastasia Vashukevich vraagt asiel aan in de VS, in ruil voor meer dan 16 uur aan geluidsmateriaal.

Naar eigen zeggen gaat het om nieuwe informatie over de Russische inmenging in tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Op dit moment zit Vashukevich, 21 jaar en als vlogger en Instagrammer bekend als Nastya Rybka, vast in een cel in Thailand. Afgelopen maand werd ze gearresteerd in de badplaats Pattaya omdat ze daar zonder werkvergunning meewerkte aan een workshop voor sekswerkers.

Het voormalige model en zelfbenoemde ‘verleidster‘ kwam Thailand binnen met een Russisch paspoort en is nu bang gedeporteerd te worden naar Rusland, zo meldt onder meer CNN.

Vashukevich zegt dat ze materiaal heeft van gesprekken tussen de Russische miljardair Oleg Deripaska, een voormalige topassistent van president Donald Trump en andere niet nader genoemde personen over de Amerikaanse verkiezingen. Miljardair Deripaska heeft een nauwe band met de Russische president Vladimir Putin.

“Als Amerika me bescherming biedt, zal ik alles vertellen wat ik weet”, zegt Vashukevich onder meer tegen Thaise media.

Op haar social media plaatste ze eerder foto’s van een bezoek in augustus 2016 aan een privé-jacht met Deripaska en de Russiche vicepremier Sergei Prikhodko.

Lees ook op Business Insider