De VVD lijkt eruit: wethouder Eric Wiebes wordt de nieuwe staatssecretaris van Financiën. Hij volgt Frans Weekers op die vorige week de eer aan zichzelf hield.

Bronnen zeggen tegen het persbureau ANP dat de keus van de VVD-top op Wiebes is gevallen. Ze bevestigden daarmee een bericht in De Telegraaf van maandag. De AIVD moet nog een onderzoek doen naar zijn antecedenten. Pakt dat goed uit, dan wordt Wiebes dinsdag of woensdag benoemd, is de verwachting.

Wiebes (1963) is in Amsterdam wethouder van Verkeer en Vervoer. Eerder werkte hij als topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Als wethouder hield hij zich onder meer bezig met de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro.

VVD’er Weekers legde afgelopen woensdag zijn functie neer in een debat over de problemen van de Belastingdienst met het uitbetalen van toeslagen, waarin hij zwaar onder vuur kwam te liggen. Eerder moest Weekers ook al in de Kamer op het matje komen vanwege de toeslagen. De VVD zoekt als vervanger voor hem een crisismananger, die leiding kan geven aan de hervorming van de Belastingdienst.

Vorige week werd al duidelijk dat de VVD-top in het weekend de knoop zou doorhakken. Premier (en partijleider) Mark Rutte zei vrijdag dat hij hoopte in de loop van deze week de opvolger van Weekers te kunnen presenteren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl