Diamanten zijn geliefd vanwege hun unieke eigenschappen en eeuwigheidswaarde. Een Amsterdamse startup zag een gat in de markt: duurzame, synthetische diamanten.

“Er is geen verschil te zien tussen een diamant uit een goed laboratorium en een uit de grond”, vertelt Michiel Gosens, mede-oprichter van The Ecodiamond Company. “Beide hebben exact dezelfde fysische, chemische en optische eigenschappen en ze zien er alle twee uit als een ruwe diamant.”

Gosens, die The Ecodiamond Company vorig jaar startte, ziet een markt voor een duurzaam geproduceerd luxeproduct. Veel celebrities zijn vegetariërs, die eco-voeding kopen, eco-mode, eco-cosmetica en elektrische auto’s. De betekenis van het woord eco is veranderd in chic, modern, cool.

The Ecodiamond Company biedt producten voor juweliers en edelsmeden, werkt samen met high end fashion labels en ontwikkelt een eigen collectie in samenspraak met verschillende partners. ING geloofde in zijn idee en hielp het Amsterdamse bedrijf met financiering. Onlangs was The Ecodiamond Company Starter van de Maand.

Milieuvriendelijk
The Ecodiamond Company koopt zijn ruwe diamanten in bij gespecialiseerde laboratoria. Het grote voordeel hiervan is dat er geen bloed aan kleeft.

Bovendien is de productie een stuk minder belastend voor mens en milieu. Zo kost het slechts vier dagen om een diamant in een laboratorium te maken. Ter vergelijking: voor 1.0 karaat aan diamant moet men nu 1.750 kubieke meter grond delven. Topslijpers in Israël en Antwerpen bewerken Ecodiamond’s ruwe diamanten vervolgens tot fraaie eindproducten.

Internationaal
The Ecodiamond Company is begonnen met twee man in Nederland, maar al snel is de organisatie versterkt met een internationaal team in Amsterdam en in Barcelona. “In Nederland praten we met juweliers en edelsmeden.

Lees ook op Business Insider

Daarnaast zien we een sterke vraag bij fashion designers. We investeren in een internationaal netwerk van resellers en fashion labels. Zo hebben we partners in Spanje, Italië, Frankrijk, Hong Kong en lopen er gesprekken in Dubai, Turkije, Duitsland, de Golfstaten en Mexico.”

Groei
The Ecodiamond Company heeft in Europa nog geen concurrenten. De techniek om aan duurzame diamanten te komen is uniek en kostbaar. Wereldwijd zijn er slechts enkele aanbieders die zo’n hoogwaardige 100% diamant kunnen aanbieden. “Onze sterke band met de beste producenten geeft ons een unieke positie.”

Meer inspirerende voorbeelden vind je bij ING Starter van de Maand.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl