De Amsterdamse beurs krijgt er woensdag een miljardenbedrijf bij. Om Prosus te begrijpen, moeten beleggers wel wat huiswerk doen. Het gaat om de internationale activiteiten van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, inclusief een belang van 31 procent in de Chinese techreus Tencent.

Onafhankelijk beleggingsstrateeg Han Dieperink duidt het belang van Prosus voor beleggers in een analyse op finanzen.nl.

Met een notering aan Euronext Amsterdam wordt Prosus naar verwachting in één keer het op twee na (dat zijn uiteraard Royal Dutch Shell en Unilever) grootste genoteerde bedrijf in Amsterdam.

Prosus heeft een belang van 31 procent in Tencent. Alleen al dat belang is 120 miljard waard. Dat belang is ook meer waard dan de marktkapitalisatie van Naspers, het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf.

Tencent is een Chinees bedrijf uit Shenzen, net over de grens met Hongkong, opgericht in 1998. Belangrijk was de start van WeChat in 2011. Inmiddels heeft WeChat meer dan 1 miljard gebruikers. Door met de mobiele telefoon QR-codes te scannen, is WeChat in veel gevallen de enige manier om te betalen in China. Maar met deze variant van WhatsApp kun je ook sparen, beleggen, verzekeren, een fiets huren en gamen.

Omdat driekwart van Prosus in handen blijft van Naspers zal het vrij verhandelbare gewicht in de AEX niet zo groot zijn als Shell en Unilever.

Lees hier de volledige analyse over Prosus van Han Dieperink op finanzen.nl.