De gemeente Amsterdam kondigt maatregelen aan om verdere stijging van woningprijzen in de stad in te perken. Beleggers en speculanten moeten daarmee buitenspel worden gezet.

Het gaat onder meer om een maximumprijs voor koopwoningen in het middensegment van 175.000 tot 297.000 euro. Die wordt vastgelegd in de erfpachtregels, zo bevestigt een woordvoerster van wethouder Laurens Ivens (wonen) een bericht hierover in Het Parool. Veel woningen in Amsterdam staan op grond die in bezit is van de gemeente. Woningeigenaren betalen voor het gebruik.

Verder wil de wethouder onder meer vastleggen dat nieuwe woningen écht worden gebruikt door de koper, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Dat moet voorkomen dat ze voor veel geld worden verhuurd.

Het bijbouwen van betaalbare woningen is volgens de gemeente ook belangrijk, maar daarbij geldt vooralsnog vaak dat woningen in aanbouw bij de oplevering al duurder zijn geworden.

Huis in Amsterdam steeds lastiger te betalen

Uit onderzoek van het Britse consultancybureau Knight Frank van afgelopen januari blijkt dat Amsterdam internationaal relatief slecht scoort als het gaat om de betaalbaarheid van koopwoningen. Gemeten over de laatste vijf jaar verslechterde nergens de betaalbaarheid van huizen meer dan in Amsterdam.

De onderzoekers van Knight Frank kwamen tot deze conclusie door over de periode van 2013 tot 2018 bij 32 wereldsteden te kijken naar het deel van hun inkomen dat mensen moeten besteden aan woonlasten en de stijging van de woonlasten in vergelijking met de stijging van de lonen.

Onze hoofdstad komt daarbij het slechtste uit de bus en nestelt zich samen met Vancouver en Auckland boven aan de top drie van 'metropolen' die Knight Frank als 'minst betaalbaar' betitelt.

Amsterdam, Vancouver en Auckland zagen een enorm gat ontstaan tussen de stijging van de reële huizenprijzen en de ontwikkeling van het reële inkomen. Het woordje 'reëel' betekent in dit verband dat er is gecorrigeerd voor het effect van de inflatie op de koopkracht van geld.

Wonen in Amsterdam werd de afgelopen vijf jaar 63,6 procent duurder, terwijl het inkomen van Amsterdammers maar met 4,4 procent toenam. In geen enkele andere wereldstad was die verhouding zo scheef, al zit Berlijn ons op de hielen. Daar werd wonen 63,4 procent duurder en stegen de lonen met 7 procent.

Ook Dublin is zeer in trek vanwege de sterk groeiende economie en dat zorgt voor krapte op de woningmarkt. De woonlasten zijn met in de Ierse hoofdstad met 61,9 procent gestegen, terwijl het gemiddelde inkomen met slechts 13,2 procent toenam.

Mokum laat Londen, Parijs en New York mijlenver achter zich in de berekeningen van Knight Frank. Neem de Britse hoofdstad, waar de stijging van de reële huizenprijs 32,8 procent bedroeg en de lonen met 7,5 procent stegen.

In New York stond tegenover een huizenprijsstijging van 7,7 procent in vijf jaar tijd een inkomenstoename van 10,6 procent.

Lees meer: