• De gemeente Amsterdam neemt in december een besluit over waar het nieuwe erotische centrum gaat komen, dat de druk op de Wallen moet verminderen.
  • Er komen volgens burgemeester Halsema minder horecabedrijven in het centrum dan eerder gepland om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen.
  • Het erotische centrum komt in de buurt van de RAI in Zuid of op de NDSM-werf in Noord.
  • Lees ook: Geneeswaakhond EMA wil geen sekscentrum als buur in Amsterdam en stapt naar de Europese Commissie

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

“De horecafuncties worden beperkt (omvang en type horeca) en zoveel mogelijk gecombineerd met culturele programmering”, aldus Halsema. “Dit leidt tot lagere bezoekersaantallen dan eerder geraamd en het leidt tot bezoekers die nog meer gericht zijn op de culturele programmering. Wel blijft het aantal sekswerkplekken circa 100.”

Er zijn veel zorgen geuit over bezoekersaantallen, overlast en veiligheid, de impact van het toekomstige erotisch centrum op het karakter van de buurt, en zorgen over de bereikbaarheid en parkeren, blijkt verder uit de brief. De burgemeester zegt daarom onder meer toe dat er “een concreter handhavingsplan” komt. “Dit zal bij de keuze voor een definitieve locatie worden uitgewerkt.”

Het college wacht nu op de adviezen van de stadsdelen en bereidt een definitief besluit voor over waar het centrum moet komen: in de buurt van de RAI in Zuid of op de NDSM-werf in Noord. Dat besluit wordt in december verwacht.

Voorkeurslocaties nieuw erotisch centrum Amsterdam. Bron: Gemeente Amsterdam
Voorkeurslocaties nieuw erotisch centrum Amsterdam. Bron: Gemeente Amsterdam

Eerder kondigde de gemeente aan dat het erotisch centrum, naast een werkplek voor ongeveer honderd sekswerkers, een levendige plek moet worden met horeca, entertainment en cultuur.

Het nieuwe sekscomplex moet een wezenlijk aantal ramen op de Wallen vervangen, om zo de positie van sekswerkers te verbeteren, de drukte en overlast in het centrum te verminderen en criminaliteit tegen te gaan. Omwonenden zijn echter bang dat er massaal toeristen op het centrum afkomen, en dat de overlast en drugscriminaliteit zich naar hun stadsdeel verplaatst.

LEES OOK: Dit zijn de beste steden ter wereld om in te leven: Amsterdam staat in de top 10