010 tegen 020. In het voetbal is het een begrip. Maar hoe verhouden aartsrivalen Amsterdam en Rotterdam zich verder tot elkaar? Z24 dook in de statistieken.

Amsterdam is hard bezig zich aan te sluiten bij een selecte club van Europese supersteden, waaronder Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona en Rome. Steden die je als Chinese of Amerikaanse toerist niet mag overslaan. Met als gevolg een doorslaande markt voor Airbnb-verhuur, overspannen huizenprijzen en een weelde aan baristabars.

Maar ook Rotterdam verhipt. De grootste havenstad van Europa kreeg afgelopen jaar een opvallende vijfde plek op lijstje van topsteden in de wereld van reisgidsenuitgever Lonely Planet.

Een onderlinge vergelijking van 12 statistieken laat zien dat Rotterdam nog wel een flinke inhaalslag moet maken om in de buurt te komen van Amsterdam, zo blijkt uit een inventarisatie van Z24.

Amsterdam versus Rotterdam

Amsterdammers zijn de helft rijker dan Rotterdammers en in de hoofdstad zijn ze stukken hoger opgeleid. En het vooroordeel dat Rotterdammers niet lullen maar poetsen: de werkloosheid is in de havenstad nog altijd veel hoger dan in Amsterdam.

Wie onderstaande grafiek doorpluist, ziet al snel dat als je naar de cijfers kijkt Amsterdam de boventoon voert.

Maar er zijn dingen waar Rotterdam in uitblinkt. Hoogbouw? De Amsterdamse Zuidas is een lachertje vergeleken met de Kop van Zuid. En de Amsterdamse haven stelt veel minder voor, dat zal niemand verrassen.

Maar wist je dat Amsterdam een stuk crimineler is dan de Maasstad en dat de Rotterdammer op straat schonere lucht inademt?

(gebruik de selectieknop om alle statistieken te bekijken)

Disclaimer: dit artikel werd samengesteld door een inwoner van Haarlem, werkzaam in Amsterdam, geboren in Brabant met wortels in Rotterdam.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl