PvdA-leider Lodewijk Asscher was te gast in het programma Park Politiek van de Amsterdamse tv-zender AT5. En daarin uitte hij stevige kritiek op het stadsbestuur.

“De stad is een pretpark geworden, iedereen is welkom, maar vooral met een grote portemonnee”, zei Asscher in het veertien minuten durende gesprek. De 42-jarige vicepremier was in het verleden gemeenteraadslid, wethouder en waarnemend burgemeester van de hoofdstad.

Maar er is wel iets veranderd sinds hij vertrok naar Den Haag: voor het eerst in jaren is de PvdA niet aan de macht in Amsterdam. D66, VVD en SP maken nu de dienst uit. Asscher heeft zijn bedenkingen bij het woningbeleid van het college.

“Ik zie dat er heel wat sociale woningen verkocht worden. Er wordt ook gebouwd, dat is goed voor de stad, maar er worden er ook heel veel verkocht”, zegt hij tegen AT5. “Wat er moet gebeuren is dat er de komende jaren meer woningen gebouwd moeten worden, dat kan zeker in Amsterdam waar veel belangstelling voor is, en minder woningen verkopen.”

Dat de Amsterdamse woningmarkt oververhit is, is algemeen bekend. Betaalbare huurwoningen in het middensegment zijn schaars, ondertussen worden er bizar hoge huren gevraagd voor studio’s van dertig vierkante meter met opklapbed.

Asscher gaat ook nog in op het regeren met de VVD, de partij van premier Mark Rutte. Mensen lijken het vertrouwen verloren te hebben in de partij; in de peilingen komt de PvdA maar niet boven de tien zetels uit.

“Ja, we hebben de afgelopen jaren compromissen moeten sluiten”, erkent Asscher. “We komen uit een ongelooflijk moeilijke tijd en ik ben eerlijk tegen deze mensen, als je denkt dat politiek perfect is en dat je zelf nooit fouten maakt prima, dan zul je iedere keer op een andere partij stemmen.”

Lees ook op Business Insider

Bekijk het volledige gesprek dat AT5 met Asscher had hier terug.

LEES OOK: Zo groot is het verschil tussen een koopwoning en een vrije huurwoning in Amsterdam, Utrecht en Heerenveen