Dat je voor een prikkie kunt lenen en dat de economie lekker draait, zie je terug op de Europese huizenmarkt.

Een wereldwijde ranglijst van de Britse makelaar Savills laat zien dat de huizenprijzen in China het snelst stegen in 2017, maar ook in Europa kunnen we er wat van. En dan met name in Amsterdam.

Dit zijn de 7 steden in Europa met de snelst stijgende huizenprijzen in het afgelopen jaar.


7. Londen — 2,3 procent. De opmars van huizenprijzen in de Engelse hoofdstad zwakte afgelopen jaar af, na decennia van enorme groei. Desalniettemin staat Londen in de top van deze lijst.

Jamie Street londen voordeur

Typische gemiddelde prijs per vierkante meter: € 8.923


6. Frankfurt — 2,9 procent. De huizenprijzen in Frankfurt stijgen naar verluidt doordat er steeds meer vraag is van bankiers die na de Brexit van plan zijn om naar het Duitse financiële centrum te verhuizen. Makelaar Jones Lang LaSalle noemde een stijging van 10,7 procent bij appartementen in de tweede helft van vorig jaar.

Csaba Pap / Unsplash

Typische gemiddelde prijs per vierkante meter: € 3.587

Lees ook op Business Insider


5. Brussel — 4,3 procent. De huizenprijzen van de Belgische hoofdstad stegen in 2017 met 4,3 procent.

Photo by Grace Kang on Unsplash

Typische gemiddelde prijs per vierkante meter: € 2.012


4. Berlijn — 6,5 procent. Ook Duitsland heeft te maken met een vastgoedhausse, met Berlijn voorop. De huurprijzen zijn sinds 2004 meer dan 120 procent gestegen. Dat komt door de lage rente en een stabiele banenmarkt, maar ook door de snelgroeiende reputatie van de stad als startuphub. De Duitse Bundesbank waarschuwde vorig jaar dat de prijzen steeds minder gebaseerd zijn op reële ontwikkelingen. Sommigen vrezen voor een zeepbel.

Flo Karr / Unsplash

Typische gemiddelde prijs per vierkante meter: € 3.499


3. Parijs — 8,3 procent. Ook de prijzen voor onroerend goed in de Franse hoofdstad zijn hoog. Weinig aanbod, de verkiezing van Emmanuel Macron tot president, Brexit en de Olympische Spelen in 2024 hebben allemaal een positief effect gehad op de prijzen, zo meldde de krant Le Point.

Typische gemiddelde prijs per vierkante meter: € 7.611


2. Dublin — 12,3 procent. Een laag aanbod en een stabiele economie zorgden ervoor dat de huizenmarkt in de eerste helft van 2017 in de Ierse hoofdstad omhoog gingen. De laatste zes maanden van het jaar leek de markt zich te stabiliseren, wat suggereert dat een piek is bereikt.

Typische gemiddelde prijs per vierkante meter: € 3237


1. Amsterdam — 20,9 procent. Nederland kent een ware hausse op de huizenmarkt, aangewakkerd doordat Nederland één van Europa’s snelst groeiende economieën is en de lage rentetarieven. “Het zit nu echt in een boom”, zegt Bas Wilberts van Savills in Amsterdam in november tegen de FT. “Het effect van goedkoop geld is te zien op de markt, net als veel andere landen in Europa.”

Daria Nepriakhina / Unsplash

Typische gemiddelde prijs per vierkante meter: € 3.937

LEES OOK: Slimme aftrekposten voor je belastingaangifte 2017: je eigen woning