• De gemeente Amsterdam wil desnoods een lagere huurprijs afdwingen voor woningen die te lang leeg blijven staan.
  • Daarvoor krijgt het stadsbestuur de ruimte van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat een experiment met de leegstandsvordering toestaat.
  • Volgens verantwoordelijk wethouder Jakob Wedemeijer is het in de huidige wooncrisis niet uit te leggen dat woningen onnodig lang leeg staan.
  • Lees ook: Amsterdam telt inmiddels meer woningen van huisjesmelkers dan gewone koopwoningen.

De gemeente Amsterdam wil de regels over leegstand nog dit jaar flink aanscherpen. Huiseigenaren moeten hun woningen als het aan het stadsbestuur ligt hun woningen zo snel mogelijk laten bewonen. Daarmee hoopt de gemeente leegstand te minimaliseren.

Om dit mogelijk te maken staat het ministerie van Binnenlandse Zaken een experiment toe met de leegstandsverordening. Het belangrijkste instrument dat het stadsbestuur in handen krijgt is een verplichte aanpassing van de huurprijs.

De gemeente mag een ‘marktconforme huurprijs’ gaan vaststellen om een lege huurwoning snel bewoond te krijgen, zo schrijft het Parool.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jakob Wedemeijer is het in de huidige wooncrisis niet uit te leggen dat woningen onnodig lang leeg staan, bijvoorbeeld vanwege hoge huren of omdat eigenaren te lang wachten met verbouwingen of renovaties. “Met deze aanscherping kunnen we eigenaren dwingen om woningen te verhuren voor een marktconforme huurprijs. Als er geen vraag is naar dure huurwoningen, dan moet de huurprijs gewoon omlaag.”

De nieuwe regels, die door het Rijk zijn mogelijk gemaakt binnen de Crisis en Herstelwet, kunnen eigenaren verplichten een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur als huizen pas over langere tijd worden gerenoveerd of gesloopt. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete.

De inspraakprocedure over de nieuwe aanpak begint volgende week en duurt tot en met eind maart.

LEES OOK: Het kabinet Rutte IV wil huurders recht geven om sociale huurwoning te kopen