Duitse toezichthouders hebben het Brexit-referendum aangegrepen om de fusie tussen de beurzen van Londen en Frankfurt te bekritiseren. Een optie die nu opduikt is, dat de juridische holding niet Brits wordt, maar in Nederland komt te staan.

Dat meldt persbureau Bloomberg, zich baserend op anonieme bronnen die betrokken zijn bij de fusie tussen Deutsche Börse en de London Stock Exchange (LSE).

Het huidige plan voor een Brits-Duitse megabeurs voorziet in gescheiden operationele hoofdkwartieren in Londen en Frankfurt, waarbij de overkoepelende holding een Britse juridische entiteit wordt.

Dat laatste is problematisch geworden voor Duitse toezichthouders met het oog op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Volgens de bronnen van Bloomberg wordt Nederland genoemd als alternatieve juridische hoofdzetel van het fusiebedrijf.

Het hoofd van de Duitse beurstoezichtouder Bafin gaf meteen na de uitslag van het Britse EU-referendum aan dat het hem ondenkbaar leek dat Londen mede als hoofdzetel kon fungeren van de fusiebeurs. “Op dat punt moet er zeker een aanpassing komen.”

Gevoelig punt is verder dat Europese autoriteiten zoals de Europese Centrale Bank waarschijnlijk een nieuwe poging zullen doen om de grootschalige afhandeling van eurotransacties  uit Londen weg te halen, als de Brexit z'n beslag krijgt. Een dochterbedrijf van de London Stock Exchange, genaamd LCH, is hierbij één van de belangrijkste spelers.

Aandeelhouders Londense beurs akkoord met fusie

De aandeelhouders van de London Stock Exchange hebben maandag vrijwel unaniem ingestemd met de fusie met Deutsche Börse.

De twee beursbedrijven bereikten in maart overeenstemming over een fusie, waarbij aandeelhouders van Deutsche Börse 54,4 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen en de huidige aandeelhouders van LSE de rest.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl