Airbnb is razend populair in Amsterdam.

Medio vorig jaar berekende dataverzamelaar Nico van Gog dat de hoofdstad inmiddels net zoveel particuliere bedden telt als hotelbedden. Koninklijke Horeca Nederland komt op soortgelijke cijfers uit.

Volgens Van Gog telt Amsterdam circa 66.000 bedden op vakantieverhuurwebsites als Airbnb, Wimdu en Homeaway. Dat is vergelijkbaar met het hotelaanbod. “Daarmee gaat Amsterdam in rap tempo Barcelona achterna”, zo vertelde hij aan De Telegraaf.

Maar hoe zit het met de prijzen? Onderzoeker Pascaline Boittiaux van databureau Statista vergeleek de gemiddelde prijzen per nacht van hotelkamers met de gemiddelde verhuurprijzen op Airbnb in tien Europese toeristensteden.

Opvallende conclusie: Amsterdam is de enige grote Europese stad waar een nachtje Airbnb gemiddeld duurder is dan een hotelovernachting- om precies te zijn: 11 euro. Zie de grafiek hieronder.

(klik voor uitvergroting)

Sowieso is Amsterdam gemiddeld genomen de duurste stad voor Airbnb, met prijzen van gemiddeld meer dan 150 euro per nacht.

In andere Europese toeristensteden loont het vaak wel om te kiezen voor Airbnb in plaats van een hotel. In Oslo is het verschil met hotels gemiddeld het grootst (80 euro per nacht), maar ook in Athene en Parijs ben je meestal duidelijk goedkoper uit met Airbnb.

LEES OOK: Kijk binnen in het €285 miljoen kostende complex waar Emirates aan haar Airbus A380 superjumbo’s werkt